Kreditēšanas ietekme uz tautsaimniecību Latvijā un ES valstīs: transmisijas mehānismi un ietekmes kvantitatīvais novērtējums - Pavlova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba tēmas “Kreditēšanas ietekme uz tautsaimniecību Latvijā un ES valstīs: transmisijas mehānismi un ietekmes kvantitatīvais novērtējums” izvēli ietekmēja tās aktualitāte. Strauja kreditēšanas izaugsme Latvijā, kura sākās 2000.gadu sākumā, palielina makroekonomiskos riskus: sekmējot iekšzemes pieprasījuma pieaugumu, kreditēšanas apjomu pieaugums negatīvi ietekmē maksājumu bilances tekošā konta deficītu un inflāciju. Turklāt līdz ar Latvijas sagatavošanas procesu dalībai Ekonomiskajā un monetārajā savienībā, nepieciešama vispusīga transmisijas mehānisma kanālu darbības un seku analīze. Maģistra darba mērķis ir izanalizēt Latvijas Bankas monetārās politikas kredīta kanālu Latvijā un novērtēt kreditēšanas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību. Maģistra darba mērķa sasniegšanai autore raksturo empīriskos pētījumus un kreditēšanas ietekmes uz tautsaimniecību novērtēšanas metodoloģiju; pēta ES valstu banku sistēmu vēsturisko attīstību līdz ar to lomu kreditēšanas izaugsmē; veic kreditēšanas ietekmes uz Latvijas tautsaimniecību novērtējumu un salīdzina iegūtos rezultātus ar citām ES valstīm; izstrādā priekšlikumus Latvijas ekonomiskās situācijas stabilizācijai ar kreditēšanu ietekmējošiem faktoriem. Maģistra darbā galvenie izdarītie secinājumi: nefinanšu uzņēmumu un mājsaimniecību kreditēšanas apjomu samazinājumu Latvijā var sekmēt banku likvīdu aktīvu pieaugums, kas ir pretrunā ar aizdevumu kanāla darbību, savukārt Latvijas kredīta kanāla efektivitātes novērtējums pēc Gambakortas piedāvātas metodikas parādīja kredīta kanāla ciešo saistību ar monetārās politikas transmisiju Latvijā. Maģistra darbs uzrakstīts uz 86 lpp., un iekļauj 18 attēlus, 12 tabulas, 11 formulas un 11 pielikumus. Atslēgvārdi: Monetārās politikas transmisijas mehānisms, kredīta kanāls

The choice of the Master’s Thesis theme “Credit Influence on National Economy in Latvia and EU Countries: Transmission Mechanisms and Influence Quantitative Estimation” was influenced by its topicality. Rapid credit growth in Latvia started in 2000 beginning strengthened macroeconomic risks: influencing domestic demand increase, the growth of credit volume negatively influences the deficiency of balance current account and inflation rate. In addition together with Latvia preparation to enter Economic and Monetary Union, comprehensive analysis in channels of transmission mechanism function and results is needed. The aim of Master’s Thesis is to analyze the credit channel of Latvian Bank monetary policy and to evaluate the influence of crediting impact on Latvian economy. To achieve the aim of Master’s Thesis author describes the empirical researches and evaluation methodology for credit influence on economy; researches EU states banking systems historical development and the increase of their importance in crediting; analyzes credit influence on Latvian economy and compares the obtained results to other EU states; provides proposals for Latvian economic situation stabilization using the factors influencing crediting. The main conclusions are non-MFI and households crediting volume decrease in Latvia can result in growth in liquidity of bank assets, which confronts with bank lending channel action; no the other hand the evaluation of Latvian credit channel effectiveness according to Gambacorta methodology proves the credit channel tight connection to monetary policy transmission in Latvia. Master’s Thesis comprises 86 pages, 18 images, 12 tables, 11 equations and 11 appendices. Key words: monetary policy transmission mechanism, credit channel
Credit Influence on National Economy in Latvia and EU cCountries: Transmission Mechanisms and Influence Quantitative Estimation
Keywords: Ekonomika