Apmierinātības ar attiecībām, pašdiferenciācijas un apzinātības savstarpējās saistības - Lielbriede, Sigita (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba pētījuma mērķis ir izpētīt savstarpējās saistības starp apmierinātību ar attiecībām, pašdiferenciāciju un apzinātību, kā arī izpētīt šo mainīgo saistību ar vecumu, attiecību ilgumu, un bērnu skaitu. Sākotnēji tika veikta literatūras analīze un tad empīrisks pētījums. Pētījumā piedalījās 76 respondenti (N = 76) vecumā no 18 – 76 gadiem (M = 41,21; SD = 10,60), kuri ir vismaz 1 gadu romantiskās attiecībās. Kā pētījuma instrumentārijs tika izmantota: Apmierinātības ar attiecībām aptauja (/IMS/ - Index of Marital Satisfaction, Hudson & Walter, 1982), Latvijā adaptējusi Tatjana Benke, 2009. Apzinātības piecu aspektu aptauja (Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), Baer, Smith, Hopkins, Krietemeyer & Toney, 2006), Latvijā adaptējis Māris Majors, 2012. Pašdiferencācijas aptauja – Īsā versija (Differentiation of Self Inventory – ShortForm, Drake, Murdock, Marszalek, & Barber, 2015), Latvijā adaptējusi Sindija Krieviņa, 2019. Pētījuma rezultāti parāda, ka apmierinātības ar attiecībām kopējie rādītāji nav statistiski nozīmīgi saistīti ar apzinātības un pašdiferenciācijas kopīgiem rādītājiem. Apmierinātība ar attiecībām ir statistiski pozitīvi saistīta ar apzinātības skalas nevērtēšanas apakšskalu. Pašdiferenciācijas apakšskalas “Es” pozīcija ir statistiski pozitīvi saistīta ar visiem pieciem apzinātības aspektiem (vērošanu, aprakstīšanu, apzinātu rīcību, nevērtēšanu un nereaģēšanu). Pašdiferenciācijas skalas emocionālās nošķiršanās apakšskala ir statistiski pozitīvi saistīta ar apzinātības skalas aprakstīšanas aspektu un apzinātas ricības aspektu. Apmierinātība ar attiecībām ir statistiski negatīvi saistīta ar partnerattiecību ilgumu un bērnu skaitu, savukārt pašdiferenciācija un apzinātība ir statistiski pozitīvi saistītas ar vecumu. Atslēgas vārdi: apmierinātība ar attiecībām, pašdiferenciācija un apzinātība.

The aim of this present study is to find out is there are any interrelations between marital satisfaction, differentiation of self and mindfulness. The reaserch involved 76 participants (N = 76), aged 18 - 76 years (M = 24,5, SD = 3,23) who are at least 1 year in romantic relationship. Respondents filled in three surveys: /IMS/ - Index of Marital Satisfaction, Hudson & Walter, 1982, Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), Baer, Smith, Hopkins, Krietemeyer & Toney, 2006, Differentiation of Self Inventory – ShortForm, Drake, Murdock, Marszalek, & Barber, 2015. The results of the research indicated: there is not a significant linear correlation between marital satisfaction and differentation of self and mindfulness in common indicators. There is a significant pozitive correlation between marital satisfaction and mindfulness scale non-judging aspect. There is a significant pozitive correlation between differentation of self “I” position with all mindfulness aspects (observing, describing, acting with awareness, being non-reactive, and non-judging). There is a significant pozitive correlation between Differentation of self emotional cut-off subscale and mindfulness describing and acting with awareness aspects. There is a negative correlation between marital satisfaction and duration of the partnership and number of children, but in turn there is a significant pozitive correlation between differentation of self and mindfulness with age. This is the first study in Latvia, where are observed these three constructs. The implications of these findings, as well as suggestions for future research are discussed. Key words: marital satisfaction, differentiation of self, mindfulness.
The Link Between Marital Satisfaction, Differentiation of Self and Mindfulness
Keywords: Psiholoģija; apmierinātība ar attiecībām; pašdiferenciācija; apzinātība; psiholoģija