Montekarlo metodes pielietojums mērījumu nenoteiktības novērtēšanā - Lancmanis, Markuss Voldemārs (Latvijas Universitāte, 2022)
Mērījumu nenoteiktība pastāv visiem mērījumiem. Darbā tiek aprakstītas mērījumu nenoteiktības novērtēšanas metodes. Tiek apskatīta metode, kas tiek aprakstīta GUM (Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement) standartos un metode, kas balstīta uz Montekarlo simulācijām. Abas metodes tiek salīdzinātas gan ar kvantitatīvām, gan kvalitatīvām metodēm, izmantojot praktiskus piemērus.

All measurments are subject to uncertainty. In this work measurment uncertainty estimation methods are described. The method which is described in GUM (Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement) standards and method which is based on Monte Carlo simulations are considered. Both methods are compared using quantitative and qualitative methods on practical examples.
Application of Monte Carlo method in measurment uncertainty estimation
Keywords: Matemātika; Mērījumu nenoteiktība; Montekarlo metode; Measurment uncertainty; Montecarlo method