Nervu sistēmas un smadzeņu darbības regulācijai paredzēto augu izcelsmes uztura bagātinātāju lietošanas paradumi iedzīvotāju vidū 2014.gadā - Seržante, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Augu izcelsmes uztura bagātinātāju lietošana kombinācijā ar medikamentiem var būt cēlonis nevēlamām blakusparādībām, nomāktai vai pastiprinātai medikamentu iedarbībai. Darbā apkopota informācija par uztura bagātinātājiem, augiem, kas ietekmē nervu sistēmu, analizēti iedzīvotāju aptaujas un uztura bagātinātāju aprites dati, kas iegūti „Latvijas aptiekā-9”. Visvairāk 2014. gadā pārdotas tabletes ar baldriāna ekstraktu. Nomierinošas iedarbības uztura bagātinātāju iegāde nav sezonāla, bet atmiņas uzlabošanai uztura bagātinātājus visvairāk iegādājas pavasarī, rudenī, ziemā. Aptaujas rezultāti liecina, ka nervu sistēmas un smadzeņu darbības regulācijai paredzētos augu izcelsmes uztura bagātinātājus iedzīvotāji visbiežāk lieto nemiera mazināšanai, miega uzlabošanai, pastiprinātas garīgas slodzes gadījumā un atmiņas uzlabošanai, bet vairumā gadījumu tos nelieto kopā ar medikamentiem, kā arī nenovēro nevēlamas blakusparādības.

The use of dietary, based on herbs, in combination with medication can be a cause of adverse reactions, decreased or enhanced exposure of medication. Bachelor thesis contains information about dietary supplements, herbs, that affect nervous system. The survey among people and dietary supplements movement data, that have been obtained in the pharmacy „Latvijas aptieka-9”, were analyzed. Pills with valerian extract are the most sold products in the year 2014. Sedative dietary supplements purchases are not seasonal, but supplements for memory enhancement people often buy in spring, autumn, winter. Survey results give evidence, that people use the dietary supplements, based on herbs and for nervous system and brain regulation, to reduce anxiety, to improve sleep, to improve memory and in case of reinforced mental load, but in most cases dietary supplements are not used in combination with medication, as well as adverse reactions are not observed.
Dietary, based on herbs, that are mentioned for nervous system and brain regulation, use habits among people in the year of 2014th
Keywords: Farmācija; uztura bagātinātāji; augi; nervu sistēma; mijiedarbība