Uztura paradumi pacientiem sirds un asinsvadu sistēmas slimību gadījumā - Šuminska, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir Uztura paradumi pacientiem sirds un asinsvadu sistēmas slimību gadījumā. Tēmas aktualitāti pamato apstāklis, ka ir būtiski, lai seniori būtu izglītoti un informēti, par to, kā uztura uzņemšana ietekmē viņu veselības stāvokli, konkrēti sirds un asinsvadu slimības. Darba mērķis ir noskaidrot, uztura paradumus pacientiem ar sirds un asinsvadu saslimšanām no 50-70 gadu vecuma. Pētniecības uzdevumi ir - Veikt zinātniskās literatūras analīzi par uztura ietekmi uz veselību, kāds uzturs būtu nevēlams un kā uzturs ietekmē cilvēkus ar sirds un asinsvadu slimībām un kāds uzturs būtu iesakāms pacientiem no 50.-70. gadiem ar sirds un asinsvadu slimībām, Izveidot pētījuma instrumentu – aptaujas anketu, Izpētīt V. Hendersones māszinību teoriju, Veikt pētījumu un pēc tam pētījuma datu apstrādi un analīzi, Formulēt secinājumus. Izvirzītā̄ hipotēze ir, ka pacientiem no 50-70 gadiem ar sirds un asinsvadu saslimšanām ir būtiski veselīgi un sabalansēti uztura paradumi , kā piemēram trīs ēdienreižu ievērošana, sabalansēta uzturvielu un vitamīnu uzņemšana, izvairīšanās no “ātrā ēdiena”, saldumiem, trekna ēdiena, baltajiem miltiem, u.c neveselīgiem ēdieniem – tiem pacientiem, kas piekopj minētos uztura paradumus, šīs slimības izpaužas vieglākā formā un retāk. Pētniecības metode - sākotnēji veikta teorētiskās literatūras analīze, aktuālāko medicīnas pētījumu apkopojums un analīze izmantojot literatūras analīzes un sistemātiskās analīzes metodi. Tālāk tika veikta 50-70 gadu vecu pacientu ar sirds un asinsvadu saslimšanām anketēšana, autores darba vietā, iegūtie dati tiks apkopoti “excel” failā un pēc anketēšanas sistemātiski analizēti. Pētniecības instruments ir kvantitatīva aptauja. Pētījuma rezultāti – tika konstatēts, ka apstiprinās darbā izvirzītā hipotēze. Atslēgvārdi: sirds un asinsvadu slimības, uztura paradumi, seniori.

The topic of the bachelor's thesis is Dietary Habits of Patients with Cardiovascular Diseases. The relevance of this topic is justified by the fact that it is crucial for seniors to be educated and informed about how their dietary intake affects their health, specifically cardiovascular diseases. The aim of the thesis is to determine the dietary habits of patients aged 50-70 with cardiovascular diseases. The research objectives are to: conduct a scientific literature review on the impact of diet on health, identify undesirable diets and how diet affects people with cardiovascular diseases, and recommend suitable diets for patients aged 50-70 with these conditions; develop a research instrument – a survey questionnaire; explore V. Henderson's nursing theory; conduct the research and subsequently process and analyze the research data; and formulate conclusions. The proposed hypothesis is that healthy and balanced dietary habits are crucial for patients aged 50-70 with cardiovascular diseases, such as adhering to three meals a day, balanced nutrient and vitamin intake, avoiding fast food, sweets, fatty foods, white flour, and other unhealthy foods – those patients who follow these dietary habits exhibit these diseases in a milder form and less frequently. The research method initially involved a theoretical literature review, compilation, and analysis of the most current medical studies using literature analysis and systematic analysis methods. Subsequently, a survey was conducted among patients aged 50-70 with cardiovascular diseases at the author's workplace, with the collected data compiled in an Excel file and systematically analyzed after the survey. The research instrument is a quantitative survey. The research results confirmed the hypothesis proposed in the thesis. Keywords: cardiovascular diseases, dietary habits, seniors.
Dietary Habits of Patients with Cardiovascular Diseases
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Sirds slimības; Asinsvadu slimības; Seniori; uztura paradumi