Aerolāzerskenēšanas datu izmantošana lineārās erozijas formu identificēšanā un to ģeogrāfiskā izvietojuma analīzē Gaujas Nacionālā parka teritorijā - Ciseļonoka, Baiba (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma ir aerolāzerskenēšanas datu izmantošana lineārā erozijas tīkla identificēšanā un ģeogrāfiskā izvietojuma analīzē Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Darba mērķis ir veikt lineārās erozijas formu identificēšanu un to ģeogrāfiskā izvietojuma analīzi Gaujas Nacionālā parka teritorijā, izmantojot aerolāzerskenēšanas datus un to apstrādes iespējas ĢIS vidē. Darba pirmajā nodaļā sniegts literatūras ieskats par gravu eroziju tipiem un to veidošanos. Otrā nodaļā apkopota literatūra par pētījuma teritoriju. Trešajā nodaļā izklāstītas metodes, bet ceturtajā nodaļā apkopoti rezultāti. Analizējot aerolāzerskenēšanas datu analīzi iegūtie rezultāti parāda, ka gravu blīvums Gaujas Nacionālā parka teritorijā ir daudz lielāks, nekā pirms tam tika uzskatīts. Arī izskaitļojot gravu tīkla elementu sistemātiku pēc zarošanās pakāpes, maksimālā pakāpe sasniedz sesto klasi, kas ir ļoti augsts rādītājs.

The theme of masters thesis is application of airborne laser scanning data for identification of linear erosion landforms and analysis of geographic distribution Gauja National park. The objects of master thesis is to identificate linear erosion landforms and analyze geographical distribution in Gauja national park, using airborne laser scanning data and processing capabilities of GIS environment. In first chapter of master thesis are described the types of gully erosion and their formation. The second chapter summarizes the literature of the study area. The third chapter set out the methodology, but the fourth chapter summarizes the results. Analysing the airborne laser scanning data, results show that, the density of gullies in Gauja National park is much greater than previously thought. Also calculation elements systematic of ravine network after branching grades, the maximum reaches sixth grade class, which is a very high indicator.
Application of airbone laser scanning data for identification of linear erosion landforms and analysis of geographic distributionin Gauja National park
Keywords: Ģeogrāfija; gravas; lineārā erozija; aerolāzerskenēšana; gravu blīvums; zarošanās pakāpe