Angļu un amerikāņu romantisma perioda dzeja Viljama Bleika un Emīlijas Dikinsones darbu salīdzinājums - Orlova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2015)
Zinātniskajā darbā tiek analizēta amerikāņu un angļu romantisma perioda dzeja, īpašu vērību veltot Viljama Bleika un Emīlijas Dikinsones dzejai. Teorētiskā daļa sastāv no literatūras pārskata par izvēlēto tēmu. Praktiskā daļa koncentrējas uz angļu un amerikāņu rakstnieku darbu salīdzinājumu analīzi. Pētījuma mērķis ir sniegt salīdzinošu Viljama Bleika un Emīlijas Dikinsones dzejas analīzi, novērtējot viņu lomu amerikāņu un angļu romantisma literatūrā. Iegūtie rezultāti sniedz iespēju atrast galvenās romantisma iezīmes, kas raksturīgas amerikāņu un angļu romantisma dzejai, un iemācīties vairāk par romantisma laika rakstnieku vērtībām un idejām. Lai sasniegtu mērķi, darbā sīkāk analizētas dabas, mīlestības un nāves tēmas Viljama Bleika un Emīlijas Dikinsones dzejā. Pētījuma rezultātus un secinājumus var izmantot studenti, kas rakstīs zinātniski pētniecisko darbu par doto tēmu.

The present paper analyzes American and English romantic poetry, paying special attention to William Blake and Emily Dickinson. The theoretical part of the study deals with literature review on the theme proposed. The practical part focuses on the comparative analysis of the works of English and American poets. The purpose of the research is to provide a comparative analysis of William Blake’s and Emily Dickinson’s poetry as representatives of American and English Romanticism in literature. The data obtained give a possibility to find the main romantic features specific for American and English romantic poetry and to learn more about the values and ideas of romantic writers. The conclusions drawn are based on the analysis of the themes of nature, love and death in William Blake’s and Emily Dickinson’s poetry. The results and conclusions of the research can be used by students writing scientific works on the given theme.
American and English Romantic Poetry A Comparison of the Works of William Blake and Emily Dickinson
Keywords: Valodniecība; Romantisms; Viljams Bleiks; Emīlija Dikinsone; romantisma iezīmes; literatūra