Eiropeizācija Latvijas reģionos. Rīgas, Valkas, Daugavpils, Ventspils reģionu analīze - Sila, Madara (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā tiek pētīta eiropeizācija Rīgas, Valkas, Daugavpils un Ventspils reģionos. Katrā no tiem laika gaitā stabilizējusies atšķirīga Eiropas ietekme, apgrūtinot vienmērīgu Latvijas attīstību. Pētījuma mērķis ir noteikt eiropeizācijas atšķirības izvēlētajos reģionos, noskaidrot vai tās iespējams mazināt, un kā padarīt stabilāku Latvijas reģionu attīstību. Darba uzdevums ir noskaidrot Eiropas Savienības ietekmi reģionos, ļaujot nonākt pie secinājumiem par to eiropeizāciju. Teorētiskajā daļā tiek izskaidrota Eiropas integrācija, eiropeizācija, ES politika un reģionalizācija, savukārt empīriskā daļa balstās uz reģionu kvalitatīvās datu analīzes, noskaidrojot ES finanšu ietekmi, iedzīvotāju migrāciju un informācijas pieejamību. Iegūtie rezultāti liecina par redzamām eiropeizācijas atšķirībām Latvijā, novērojot lielāko Eiropas ietekmi Rīgā.

In this thesis will be analyzed Europeanization in Latvian regions – Rīgas, Valkas, Daugavpils and Ventspils. In each region of Latvia there is visible different influence of Europe, making it difficult to grow evenly. Purpose of this study is to define differences in regions, to see whether it is possible to reduce them and learn how to make regional development more stable. Task for this paper is to define influence of European Union in regions. In theoretical part there is explained Europeanization and Europe integration process, EU politics and regionalization. Empirical part is based on region analysis, clarifying EU influence, migration and information accessibility. Results show significant Europeanization difference in Latvia, observing biggest EU influence in Riga.
Europeanization in Latvia's region. Case study: Rīga, Valka, Daugavpils, Ventspils regions
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); eiropeizācija; Eiropas integrācija; reģioni; ES fondi; migrācija