Migrācija un iedzīvotāju sastāva pārmaiņas Mērsragā - Zēberga, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Migrācija un iedzīvotāju sastāva pārmaiņas Mērsragā” pētītas iedzīvotāju sastāva pārmaiņas Mērsraga ciemā 20.gadsimta trīs vēsturiski un politiski dažādos periodos – Latvijas pirmās brīvvalsts laiks, Padomju varas gadi un pirmā piecgade pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Arī iedzīvotāju migrācijas izmaiņas - dzīvesvietas maiņas virziens pirms ierašanās vai aizbraucot no Mērsraga - atbilstoši pieejamai informācijai raksturotas trīs periodos, sākot ar laiku pēc Otrā pasaules kara. Iedzīvotāju mainība Mērsragā raksturota caur mājsaimniecību struktūras izmaiņām, datu ieguvei izmantoti arhīvu materiāli – 1935. gada tautas skaitīšanas ieraksti un Mērsraga pagasta mājsaimniecību uzskaites grāmatas. Pēc aptauju rezultātiem noskaidrots, kā Mērsarga mūsdienu kopienā atspoguļojas 20. gadsimta paaudžu nomaiņas un migrācijas procesi. Pētījums ir inovatīvs, atklājot jaunu pieeju, kā izmantot dažādus datu avotus iedzīvotāju sastāva pārmaiņu raksturošanai. Pētījums sastāvs no 6 nodaļām, papildus ir iekļautas 5 tabulas, 12 attēli un 6 kartes. Atslēgas vārdi: migrācija, iedzīvotāju sastāvs, mājsaimniecība, Mērsaraga ciems.

In master degree research paper „Migration and changes of the population structure in "Mersrags” are examined population changes in Mērsrags village in three historically and politically different periods of the 20th century – the First Independence period of Latvia, period under Soviet Union rule and first five-year period after independence reestablishment. By available information in context of these three periods by are described population changes in migration as direction changes of residence place before arriving in and after leaving Mērsrags village. Turnover of the population in Mērsrags is described by structural household changes, using archive materials, mainly records of 1935 Census and Mērsrags county household inventory books. By results of data input questionnaires author clarified, that contemporary community of Mērsrags reflects the generation changes of 2oth century and migration processes This research is inovative, because it reveals new approach about how to use different data sources in description of population structure changes. The study consist of 6 charpters, addition consits of 5 charts, 12 figures, 6 maps. Key words: migration, populatin structure, household, Mersrags village.
Migration and changes of the population structure in Mersrags
Keywords: Ģeogrāfija