Profesionālā izdegšanas sindroma mazināšanas iespējas kredītu piedziņas speciālistiem finanšu nomas un kreditēšanas pakalpojumu sniegšanas uzņēmumos Rīgā. - Kārkliņa, Rebeka (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba temats ir “Profesionālā izdegšanas sindroma mazināšanas iespējas kredītu piedziņas speciālistiem finanšu nomas un kreditēšanas pakalpojumu sniegšanas uzņēmumos Rīgā”. Darba mērķis: pētīt vadībzinātņu teorijā profesionālo izdegšanas sindromu, tā riskus un samazināšanas iespējas. Veikt kredītu piedziņas speciālistu finanšu nomas un kredītu pakalpojumu sniegšanas jomā strādājošo darbinieku aptaujas un izstrādāt priekšlikumus vadības procesa pilnveidošanai. Darbs sastāv no 2 nodaļām un 8 apakšnodaļām, definētiem secinājumiem, izvirzītiem priekšlikumiem, izmantotās literatūras un avotu saraksta, pielikumiem. Pirmajā nodaļā ir apkopota teorētiskā informācijas par profesionālo izdegšanas sindromu, tā stadijām, faktoriem un sekām. Otrajā nodaļā ir empīrisko datu apkopojums, kur tika aptaujāti 53 respondenti un veikta kvalitatīvā intervija ar psihiatri I. Zārdi, “Vivendi” centra psihiskās veselības aprūpes virziena vadītāju, psihiatri. Pētījumā secināts, ka kredītu piedziņas speciālisti ir pakļauti profesionālam izdegšanas riskam, kā arī respondentiem stresa faktori ir uzņēmuma iekšējās vides faktori, uzņēmuma ārējās vides faktori, stresa faktori, kas balstīti uz personības iezīmēm. Atslēgvārdi: profesionālais izdegšans sindroms, darba izraisīts stress, profesionālā izdegšanas sindroma pazīmes, profesionālā izdegšanas sindroma stadijas.

Bachelor`s work theme is “Possibilities for reducing professional burn-out syndrome for credit-driven specialists in financial leases and lending services business in Riga”. The goal of this research is to study professional burn-out syndrome, it`s risks and the possibilities for reducing in the theory of sciences. Carry out surveys of working staff in the field of financial rental and credit services and develop proposals to improve the management process. The work consists of 2 chapters and 8 sub-chapters, defined conclusions, proposals, lists of authorities and sources used, annexes. The first section summarises theoretical information of professional burn-out syndrome, stages, factoris and consequences. In the second chaptes is collection of empirical data, where 53 respondents were surveyed and a qualitative interview with I. Zarde, psychiatrist of mental health care center “Vivendi”. Main conclusions: The study concludes that credit-driven professionals are exposed to professional burn-out risks, as well as stress factors for respondents are factors in the company`s internal environment, factors in the company`s external environment, strss factors based on personal characterics. Keywords: professional burn-out syndrome, working stress, signs of professional burn-out syndrome, stages of professional burn-out syndrome.
Possibilities for reducing professional burn-out syndrome for credit-driven specialists in financial leases and lending services business in Riga.
Keywords: Vadībzinātne; profesionālais izdegšans sindroms; darba izraisīts stress; profesionālā izdegšanas sindroma pazīmes; profesionālā izdegšanas sindroma stadijas