Komercnoslēpuma aizsardzība un tā ietekme uz personas tiesībām iegūt informāciju - Rudziša, Agita (Latvijas Universitāte, 2018)
Eiropas Savienības dalībvalstu atšķirīgais normatīvais regulējums komercnoslēpuma aizsardzībā un 2016. gadā pieņemtā Komercnoslēpuma aizsardzības dirketīva ir raisījusi plašas diskusijas šo tiesību ietekmē uz sabiedrības tiesībāms uz informāciju. Tādēļ darbā tiek izpētīts un izanalizēts tiesību uz informāciju nozīmīgumus demokrātiskā sabiedrībā, nonākot līdz šo tiesību būtības un piemērošanas jomu noskaidrošanai. Tāpat tiek vērtēta un analizēta komercnoslēpuma aizsardzības būtība un tvērums. Tiek izvērtēti un salīdzināti gan ECT, gan EST, Eiropas valstu un ASV normatīvais regulējumus un tiesu spriedumi, kā arī tiek apskatīti dažādi tiesībzinātnieku viedokļi, lai noskaidrotu galvenos problēmjautājumus tiesību uz informāciju piemērošanā saistībā ar komercnoslēpuma aizsardzību.

The different regulatory frameworks for the protection of trade secrets among European Union member states and the new EU Trade Secret Directive which was adopted in 2016 have caused broad debates regarding trade secret protection and its influence on freedom of information. Therefore in this paper the author considers and analyses legal nature and scope of the freedom of information, which has a significant role in a democratic society. Also the nature and scope of trade secret protection have been examined. In the second part of the paper the different regulatory regimes and judical decisons of ECtHR, the CJEU, EU member states and U.S. have been considered and compared. Moreover, different views of legal scholars have been compared and discussed to find out the main issues regarding freedom of information and its relations with application of trade secret protection.
Trade secret`s protection and it`s influence on individuals right to obtain information
Keywords: Juridiskā zinātne; komercnsolēpums; tiesības uz informāciju; informācijas atklātība; tiesības uz vārda brīvību; komercnoslēpuma aizsardzība