Latviešu sabiedriski-politiskās organizācijas Sibīrijā, Urālos un Pievolgā Krievijas Pilsoņu kara laikā 1918.gada jūlijā-1919.gada jūlijā - Meinerts, Jānis (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbs veltīts līdz šim historiogrāfijā maz pētītam tematam – Krievijas Pilsoņu kara laikā Sibīrijā esošo latviešu sabiedriski-politiskās organizēšanās procesam. Darba mērķis ir atspoguļot latviešu sabiedriski-politisko organizāciju darbību latviešu nacionālo interešu aizstāvēšanā Sibīrijā un Latvijas pašnoteikšanās tiesību atzīšanas panākšanā. Darbā aplūkots, kā latviešu sabiedriski-politiskās organizācijas aizstāvēja latviešu bēgļu un kolonistu nacionālās intereses; kāds bija šo organizāciju skatījums uz Latvijas politisko nākotni; kā tās aizstāvēja Latvijas pašnoteikšanās tiesības attiecībās ar krievu, čehoslovāku un Sabiedroto lielvalstu pārstāvjiem un to, kapēc un kā notika Troickas bataljona formēšana.

This study is dedicated to an insufficiently discussed subject in historiography – the social-political organisation of Latvians in Siberia during the Russian Civil War. The aim of this study is to describe the work of the Latvian social-political organisations in defence of the national interests of Latvians in Siberia and the rights of self-determination of Latvia. The work deals with the questions of how Latvian social-political organisations defended the national interests of Latvian refugees and colonists; what was the view of these organisations on the political future of Latvia; how they defended Latvia’s rights of self-determination in their relationships with russian, czechoslovakian and major Allied powers representatives and the question of why and how the Troitsk battalion was formed.
Latvian Social-Political Organisations in Siberia, Urals and the Volga Region during the Russian Civil War from July 1918 to July 1919
Keywords: Vēsture; Krievijas Pilsoņu karš; latvieši Sibīrijā; Sibīrijas un Urālu Latviešu Nacionālā padome; 1. Latvijas Atbrīvošanas (Troickas) bataljons