Saules atmosfēras globālā magnētiskā lauka modelēšana un topoloģijas izpēte Saules aktīvo apgabalu kā Saules vēja avotu identificēšanai - Pīrs, Maksimilians (Latvijas Universitāte, 2025)
Saules magnētiskā lauka pētniecība ir svarīga, jo Saules vējš ik dienu ietekmē Zemi un par tā izcelsmi vēljoprojām nav pilnīgas pārliecības. Darbā, izmantojot brīvpieejas programmatūru, ar PFSS Saules magnētiskā lauka modeli tika pētīti divi magnētiskā lauka aktīvie reģioni, no kuriem viens iepriekš nav ticis pētīts, ar dažādām ieejas magnētiskā lauka sinoptiskajām kartēm un pie dažādiem modeļa parametriem. Galvenie secinājumi un rezultāti ir, ka ar brīvpieejas programmatūru ir iespējams iegūt kvalitatīvi pielīdzināmus rezultātus citu pētnieku iegūtajiem rezultātiem.

Research of the Solar magnetic field is important due to the fact that Earth is impacted by Solar winds every day, yet there is no clear consensus on its origin. In this work, using an open source PFSS Solar magnetic field model, two active regions where analyzed, of which one has never been analysed before, using various input synoptic maps and model parameters. The main conclusions are that, using open source code, it is possible to obtain qualitatively comparable results to ones obtained by other researchers.
Modeling the Globabl Magnetic Field of the Solar Atmosphere and Topology Investigations for Identifying Solar Active Regions as Sources of the Solar Wind
Keywords: Fizika; Aktīvie apgabali; Saules magnētiskais lauks; PFSS; SunPy; Sunkit-MageX