Kontakta ''āda – āda'' nodrošināšanu veicinošie faktori agrīnā pēcdzemdību periodā māsu un vecmāšu skatījumā - Rudusa, Santa (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir ''Kontakta ''āda – āda'' nodrošināšanu veicinošie faktori agrīnā pēcdzemdību periodā māsu un vecmāšu skatījumā''. Maģistra darba mērķis ir analizēt kontakta ''āda – āda'' nodrošināšanu veicinošos faktorus agrīnā pēcdzemdību periodā māsu un vecmāšu skatījumā. Pētījuma uzdevumi ir analizēt Ramonas Merseras (Ramona T. Mercer) Mātes lomas sasniegšanas – kļūšanas par māti teoriju un Džona Boulbija (John Bowlby) Pieķeršanās teoriju un saistīt to ar maģistra darba tēmu; analizēt ar mātes veselību un labsajūtu saistīto faktoru ietekmi uz kontakta ''āda – āda'' nodrošināšanu, balstoties uz māsu un vecmāšu anketēšanas datiem; analizēt ar personāla attieksmi un zināšanām saistīto faktoru ietekmi uz kontakta ''āda – āda'' nodrošināšanu, balstoties uz māsu un vecmāšu anketēšanas datiem; fokusgrupu intervijās identificēt faktorus, kas veicina kontakta ''āda – āda'' nodrošināšanu; izstrādāt priekšlikumus problēmu risināšanai. Pētījuma jautājumi: Kādi ir kontakta ''āda – āda'' nenodrošināšanas iemesli agrīnā pēcdzemdību periodā māsu un vecmāšu skatījumā? Kā uzlabot kontakta ''āda – āda'' nodrošināšanas praksi agrīnā pēcdzemdību periodā dzemdību nodaļā? Pētījumā tika izmantots jaukts pētījuma dizains – kvantitatīva un kvalitatīva pētījuma metode, un tika izstrādāta anonīma aptaujas anketa ar 7 jautājumiem, kā arī fokusgrupas intervijas vadlīnijas ar 5 jautājumiem. Kopumā tika aptaujātas 102 māsas un vecmātes, kā arī fokusgrupu intervijas laikā intervētas 4 dzemdību nodaļas māsas un vecmātes. Pētījumā izmantota mērķtiecīga respondentu izlases veidošana. Tika atlasīta profesionāļu grupa, kuras pārstāvjiem ir personīga pieredze saistībā ar pētījuma problēmu, kā arī izlase tika veidota tā, lai šīs grupas pārstāvji spētu sniegt pieredzē un profesionālajā kompetencē balstītas atbildes saistībā ar pētījuma tēmu. Pētījuma rezultātā ir noteikti kontakta ''āda – āda'' nenodrošināšanas iemesli agrīnā pēcdzemdību periodā māsu un vecmāšu skatījumā, kā arī ir izstrādāti ieteikumi, kā uzlabot kontakta ''āda – āda'' nodrošināšanas praksi agrīnā pēcdzemdību periodā dzemdību nodaļā. Maģistra darba apjoms ir 90 lapas. Tas satur 5 attēlus, 7 tabulas, 9 pielikumus un 60 izmantotās literatūras un avotu sarakstu.

The topic of the Master’s thesis is ''Factors contributing to the provision of the skin – to – skin contact in the early post – partum period in the view of nurses and midwives''. The aim of this study is to analyse the factors contributing to the skin – to – skin contact in the early post – partum period in the view of nurses and midwives. The main tasks of this study is to analyse Maternal Role Attainment theory by Ramona T. Mercer and Attachment theory by John Bowlby and to link them to the master’s thesis; to analyse the impact of the factors related to the maternal health and well–being on the provision of skin – to – skin contact; to analyse the impact of the factors related to the personnel attitudes and knowledge on the provision on skin – to – skin contact; to identify in focus group interviews the factors contributing to the provision of skin – to – skin contact; to develop recommendations. Research question: What are the reasons for not providing skin – to – skin contact in the early post – partum period in the view on nurses and midwives? How to improve the practice of providing skin – to – skin contact during the early post – partum period in the obstetrics department? The study used a mixed study design – quantitative and qualitative research methods. An anonymous questionnaire with 7 questions was developed, as well as focus group interview guidelines including 5 questions. A total of 102 nurses and midwives took part of the survey and 4 nurses and midwives who work in the obstetrics department were interviewed during the focus group interview. A targeted selection of respondents was used, and a group of professionals was selected having a personal experience in relation to the problem of the study and the sample was selected to enable to share experience and answer professional competence–based questions. As a result of the study, the reasons for not providing skin – to – skin contact in the early postpartum period from view of nurses and midwives have been determined, as well as recommendations have been developed to improve the practice of providing skin – to – skin contact in the early postpartum period. The thesis consists of 90 pages and includes 5 images, 7 tables, 9 appendices. 60 sources of information were used to develop this study.
Factors Contributing To the Provision of the Skin – To – Skin Contact in the Early Post – Partum Period in the View of Nurses and Midwives
Keywords: Medicīna; kontakts ''āda – āda''; faktori; agrīns pēcdzemdību periods; māsa; vecmāte