Darbinieku motivācijas aspekti publiskā un privātā sektora organizācijās - Vilcāne, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba mērķis ir identificēt darba motivāciju ietekmējošos faktorus padotajiem darbiniekiem un vadītājiem un noteikt motivējošo faktoru esamību publiskā un privātā sektora organizācijās. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti vairāki teorētiski un praktiski uzdevumi, kuru realizēšanai izmantotas dažādas metodes- literatūras analīze, privātā un publiskā sektora organizācijās veiktā anketēšana par nozīmīgākajiem padoto darbinieku un vadītāju motivējošiem faktoriem un reālo motivācijas situāciju organizācijā, strukturētās intervijas ar sektoru pārstāvju viedokli par kritiskākajiem punktiem darbinieku motivācijā. Darba teorētiskajā daļā aplūkots motivācijas jēdziens un pazīstamākās motivēšanas teorijas. Detalizētāk uzmanību pievēršot A. Maslova un F.Hercberga teorijai, uz kuras pamata izstrādāta anketa organizāciju respondentiem. Praktisko pētījuma daļā analizēti nozīmīgākie motivatori un motivācijas situācija trijās publiskā sektora un trijās privātā sektora, izvēloties banku un apdrošināšanas sektoru, organizācijās. Pētījumā piedalījās četras respondentu grupas: 1)Privātā sektora padotie darbinieki; 2)Publiskā sektora padotie darbinieki; 3)Privātā sektora vadītāji; 4)Publiskā sektora vadītāji. Viens no nozīmīgākajiem secinājumiem pētījumā ir, ka motivācija būtiski atšķiras starp publiskā un privātā sektora padotajiem darbiniekiem. Privātā sektora padotie darbinieki ir motivētāki kā publiskā sektora padotie darbinieki, jo uzrādījuši augstāku apmierinātību gandrīz visos ar motivāciju saistītos faktoros. Otrs nozīmīgākais secinājums ir, ka motivācija publiskā un privātā sektora vadītājiem ir līdzīga, nedaudz vairāk motivēti jūtas publiskā sektora vadītāji. Maģistra darbs veidots trijās nodaļās, ietverot apakšnodaļas. Darba secinājumu un priekšlikumu daļa ir praktiski pielietojama gan publiskā, gan privātā sektora organizācijām motivācijas sistēmas uzlabošanai un pilnveidošanai. Atslēgas vārdi: motivācija, motivējošie faktori, vadītāji, padotie darbinieki, publiskais sektors, privātais sektors.

The aim of my Master’s paper is to identify work motivation affecting factors for subordinate employees and executives and determine presence of motivating factors in public and private sector’s organizations. For aim’s achievement were set several theoretical and practical objectives for which realization were used different methods – analysis of literature, in private and public sector organizations made questionnaire about significant motivating factors of subordinate employees and executives and real motivational situation in the organization, structured interviews with opinion of sector representatives about critical points in employees’ motivation. In paper’s theoretical part were examined conception of motivation and well-known motivational theories. More detailed attention giving to theories of A. Maslow and F. Herzberg on which bases were made questionnaire to respondents of organizations. In the practical part of research were analyzed significant motivators and motivational situation in three public sector and three private sector organizations, choosing bank and insurance sector. In research took part four groups of respondents: 1)Private sector subordinate employees; 2)Public sector subordinate employees; 3)Private sector executives; 4)Public sector executives. One of the important conclusions in the research is that motivation significantly differs between public and private sector subordinate employees. Private sector subordinate employees are more motivated than those in public sector, because they have shown higher satisfaction in almost all with motivation connected factors. Second conclusion is that motivation between public and private sector executives is similar, a little bit motivated feel public sector executives. Master’s paper is made in three parts including subdivisions. Paper’s conclusion and suggestion part can be practically used for system’s improvement and development in both public and private sector organizations. Key words: motivation, motivational factors, executives, subordinate employees, public sector, private sector.
Aspects of employees motivation in piblic and private sector organizations
Keywords: Vadībzinātne