Fiziskas personas maksātnespējas procesa tiesiskie un praktiskie aspekti - Mekons, Oskars (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba tēma ir „Fiziskas personas maksātnespējas procesa tiesiskie un praktiskie aspekti” Autors izvēlējās šo tēmu, jo pēdējo gadu laikā strauji pieaudzis fizisku personu maksātnespējas lietu skaits, tiek veikti grozījumi likumdošanā, kā arī sabiedrībai šis jēdziens kļuvis pazīstams. Darbā analizēts Maksātnespējas likuma regulējums un salīdzināts ar Likumprojektā plānotajām izmaiņām un uzlabojumiem attiecībā uz fiziskas personas maksātnespējas procesu. Tāpēc šī darba mērķis ir apzināties pašreizējo fiziskas personas maksātnespējas procesa regulējumu, apskatot tā tiesiskos un praktiskos aspektus, un iesakot priekšlikumus fiziskas personas maksātnespējas procesa uzlabošanai. Darba pirmajā nodaļā tiek apskatīts fiziskas personas maksātnespējas procesa jēdziens, vispārīgie noteikumi un ierobežojumi. Otrajā nodaļā tiek apskatīta fiziskas personas maksātnespējas procesa gaita, tajā iesaistītie subjekti, to pienākumi un tiesības. Atsevišķa apakšnodaļa veltīta fiziskas personas mantas pārdošanas un kreditoru prasījumu apmierināšanas plānam. Kreditoru prasījumu tiesiskā aizsardzība fiziskās personas maksātnespējas procesā vispārīgi ir izvērtēta darba trešajā nodaļā, sīkāk analizējot nodrošināto kreditoru prasījumu apmierināšanu. Šobrīd spēkā esošais regulējums par fiziskas personas maksātnespējas procesa izbeigšanas veidiem un priekšnosacījumiem ir apskatīts darba ceturtajā nodaļā. Atsevišķas apakšnodaļas ir veltītas jēdzieniem - Individuālā Brīvprātīgā vienošanās un mediācija, kuru ieviešana fiziskas personas maksātnespējas procesa realizācijā būtiski atvieglotu fiziskas personas maksātnespējas procesa gaitu. Darba kopējais apjoms veido 54 lpp., ieskaitot pielikumus.

The subject of this bachelor's thesis is Legal and Practical Aspects of the Insolvency Proceedings of a Natural Person. The author has chosen this subject in view of a rapid growth in the number of insolvency cases of natural persons in recent years, ongoing legislative amendments, and the growing awareness by the society of the meaning of this term. The thesis contains an analysis of the scope of application of the Insolvency Law [of the Republic of Latvia] and a comparison of its current version to the changes and improvements planned to be introduced by a Bill of Amendments to the Law with respect to the insolvency proceedings of a natural person. It is therefore the purpose of this thesis to assess the current scope of application of the insolvency proceedings to a natural person by reviewing aspects of its legal and practical enforcement and offering proposals for improving the insolvency proceedings of a natural person. Chapter I of the thesis deals with the concept, general provisions, and limitations of the insolvency proceedings of a natural person. Chapter II of the thesis looks at the course of insolvency proceedings concerning a natural person, the legal subjects involved, and their rights and obligations. A separate article has been devoted to the plan of sale of the property of a natural person and satisfaction of creditors' claims. A general assessment of the means of legal protection of creditors' claims in the course of insolvency proceedings of a natural person is provided in Chapter III of the thesis, in the form of a more detailed analysis of the procedure for the satisfaction of secured creditors' claims. Current provisions on the ways of and conditions for terminating the insolvency proceedings of a natural person have been reviewed in Chapter IV of the thesis. Separate articles have been provided for the discussion of the concepts of Individual Voluntary Arrangement and Mediation which, if introduced in the implementation of insolvency proceedings of a natural person, would significantly relieve insolvency proceedings of a natural person. The thesis contains 54 pages, including appendices.
Legal and Practical Aspects of the Insolvency Procedure for Natural Persons
Keywords: Juridiskā zinātne