Tradicionālās un mūsdienu kristības Sēlijā - Romanovska, Juta (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs „Tradicionālās un mūsdienu kristības Sēlijā” izstrādāts uz salīdzinošās bāzes pamata. Pētījumi par pārejas rituāliem gan Latvijā, gan citur pasaulē izvērsti plaši, bet no salīdzinošā aspekta kristības latviešu folkloristikā pētītas samērā maz. Darba mērķis ir apzināt un izpētīt galvenos kristību izpausmes veidus un to izpildījumu mūsdienās Sēlijā, galvenokārt Jēkabpils novadā. Kā svarīgākā metode datu ievākšanā tika izmantota lauka pētījuma metode – anketēšana un intervēšana. Tika izstrādāts praktisks pētījums par mūsdienu kristību veidiem Sēlijā. Rezultātā iegūti četri kristību prakses raksturojumi – kristības kā kristīgās prakses elements, tradicionālās krustabas, Bērnības svētki un individuālās formas tradīciju izvēlē – kuri tika analizēti, kā primāro izmantojot salīdzinošo metodi. Atslēgvārdi: kristības, pārejas rituāls, Sēlija, anketēšana, mūsdienas, salīdzinošā metode.

The bachelor’s work „Traditional and contemporary baptism in Sēlija” has been worked out on the comparative basis. Studies on passage rites both in Latvia and around the world have been widely developed but there have been quite few studies on baptism in Latvian folklore from the comparative point of view. The aim of the work is to study and examine the main manifestations of baptism and their performance nowadays in Sēlija, mostly in Jēkabpils County. As the key method for collecting data was field research method – questionnaires and interviews. A practical research was carried out about the kinds of contemporary baptism in Sēlija. As a result four descriptions of baptism practice have been produced: baptism as an element of Christian practice, traditional “krustabas”, Childhood festival and individual forms of choosing traditions, which have been analysed and the primary method used for the analysis was historical comparative method. Key words: christening, passage rite, Sēlija, questionnaire, nowadays, comparative method.
Traditional and Modern Baptism in Sēlija
Keywords: Filoloģija