Polifenolo savienojumu izvērtējums Lathyrus Maritimus, izmantojot šķidruma hromatogrāfijas augstas izšķirtspējas masas spektrometriju - Upīte, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2015)
Zināšanas par ārstniecības augiem un to izmantošana ir nozīmīgs civilizācijas mantojums. Jūrmalas dedestiņa (Lathyrus maritimus) ir salīdzinoši neizpētīts un jauns pākšaugs, kura ķīmiskais sastāvs nav pilnībā noskaidrots un tā nozīme medicīnā un farmācijā ir līdz galam neizprasta. Šī darba mērķis bija veikt fitoķīmisko savienojumu salīdzinājumu 50 % etanola ekstraktos, kuri iegūti no Latvijā savvaļā un in vitro audzētas Jūrmalas dedestiņas. Lai mērķi īstenotu tika izmantota šķidruma hromatogrāfija augstas izšķirtspējas masas spektrometrija un pēc iegūtajiem datiem izrēķināts savienojumu kvantitatīvais daudzums. Literatūras apskatā apkopota informācija par Jūrmalas dedestiņu, tās nozīmi, iespējamiem fitoķīmiskajiem savienojumiem un noteikšanas metodes.

Knowledge of the medicinal plants and their use is an significant heritage for civilization. Beach pea (Lathyrus maritimus) is a relatively new and unexplored legume, whose chemical composition is not completly understood and it’s significance in medicine and pharmacy is still unknown. Objective of this work was to determine comparison of phytochemical compounds 50% ethanol extracts obtained in beach pea which has grown in vitro. Contents were determined by using high-performance liquid chromatography- masspectrometry and quantitative amount of compounds was calculated after results from LC-MS. In literature review information about beach pea, it’s meaning in life, possible chemical compounds and determination methods were summarized.
Characterision of phenolic compounds in Lathyrus Maritimus, using liqued chromatography hight resolution masspectrometry
Keywords: Farmācija; Lathyrus maritimus; ķīmiskais sastāvs; šķidruma hromatogrāfija; masspektrometrija.