Eiropas Savienības investīciju programmu ietekme uz MVU attīstību Latvijā - Briede, Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Šajā darbā ir aplūkota Latvijas valsts investīciju un Eiropas Savienības atbalsta programmu ietekme uz MVU, kas strādā būvuzraudzības un projektu vadības sektorā. Darba mērķis ir novērtēt dažādu investīciju programmu nozīmīgumu un sniegt priekšlikumus MVU. Pētījuma problēma ir, ka MVU ir ierobežots projektu skaits bez valsts investīciju programmām, ko atbalsta Eiropas Investīciju fondi. Augsta infrastruktūras izmaksas un uzņēmēju atšķirīgās intereses apgrūtina infrastruktūras projektu īstenošanu Latvijā bez ES atbalsta. Rezultātā tiek pierādīta hipotēze, ka MVU būvniecības nozarē būtiski paļaujas uz Latvijas valdības un ES investīciju programmām, kurām ir būtiska ietekme uz MVU apgrozījumu un iegūto projektu skaitu.

This thesis examines the significance of Latvian government and European Union investment programs on SMEs working in construction supervision and project management. The thesis goal is to assess the significance of different investment programs and provide proposals for SME’s. The research problem is that SMEs are having restricted number of projects without government investment programs supported by European Investment funds. High infrastructure costs and the diverse interests of entrepreneurs make it difficult to implement infrastructure projects in Latvia without EU support. According to the findings the hypothesis is proven that SMEs in the construction industry rely significantly on Latvian government and EU investment programs, which have a considerable impact on SME turnover and number of projects obtained.
Effects of European Union Investment Programs on Development of SMEs in Latvia
Keywords: Ekonomika; Small and Medium Enterprise; European Union; Latvia; Investment; Turnover