Talsu rajona bibliotēku vēsturiskā attīstība no pirmsākumiem līdz 1940. gadam - Arāja, Zane (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbs „Talsu rajona bibliotēku vēsturiskā attīstība no pirmsākumiem līdz 1940.gadam” sniedz apkopojošu informāciju par Talsu rajona bibliotēkām un to aktivitātēm no to pirmsākumiem. Galvenā uzmanība tiek pievērsta bibliotēku dibināšanai, krājumam, bibliotēkas darbiniekiem un lasītājiem, kā arī dažāda veida citām bibliotēkas aktivitātēm. Bibliotēkas tiek pētītas tagadējā Talsu rajona teritorijā. Bakalaura darba izklāsts sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā sniegts vispārīgs ieskats Talsu rajonā, tā atrašanās vieta un teritoriālās izmaiņas laika gaitā. Otrā darba daļa atspoguļo Talsu rajona bibliotēku sākotni latviešu bibliotēku kontekstā. Savukārt, trešajā daļā atspoguļotas bibliotēkas Talsu rajonā ar atsevišķu bibliotēku attīstības gaitas un darbības izklāstu. Pētījuma izstrādei izmantotas publikācijas par Latvijas bibliotēku vēsturi, laikrakstu publikācijas par Talsu rajona bibliotēku attīstību, kā arī Kultūras fondam nosūtītās bibliotēku darba gada atskaites, kas glabājas Latvijas Valsts vēstures arhīvā. Pētījums nozīmīgs ne tikai bibliotēku vēsture interesentiem, bet arī Talsu rajona bibliotēku darbiniekiem, novadniekiem un ikvienam, kurš interesējas par sava novada kultūrvēsturi.

The bachelor’s work „The Historical Development of libraries in Talsi District from beginning till 1940” gives summerizing information about the libraries and their activities from beginning in Talsi district. The main attention is devoted to the foundation ao the libraries, works, volumes, employees and readers as well as to other kind of activities. The libraries are investigated in the teritory of contemporary region of Talsi. The bachelor’s work consists of three main parts. The first part shows general view of Talsi district, its location and the local changes during the years. The second part reveals the beginning of the libraries in Talsi district in the context of other latvian libraries. The third part reveals additional development and their activities of the libraries in Talsi district. Diffrent publications are used for the research output about the history of the Latvian libraries, newspaper publications are used about the development of the libraries in Talsi district as well as the year reports about the work in libraries which are sent to the Cultural Fund and kept in the Latvia State Historical Arhive. The research are interesting not only for the librarians, but also for the employees of the libraries in Talsi district and as well as to everybody who are interested in own cultural history.
The Historical Development of libraries in Talsi District from beginning till 1940
Keywords: Komunikācijas zinātne