Fizioterapeitiskas un osteopātiskas pieejas pielietošana bruksisma ārstēšanā - Reznika, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2024)
Bruksismu ir zobu griešana un nefunkcionāla sakošana. Tas ir traucējums, kas skar arvien lielāku pacientu skaitu. Šis stāvoklis rada nopietnas sekas, kas negatīvi ietekmē pacienta ikdienu un cita starpā izpaužas kā zobu un košļāāsanas muskuļu sāpes, galvassāpes un zobu hipersensitivitāte. Bruksisma ārstēšana ir vērsta uz stomatognātiskās sistēmas bojājumu novēršanu. Mērķis: pārskatīt bruksisma ārstēšanas terapeitiskās pieejas, noskaidrot pašreizējos pierādījumus un izpētīt zobārstniecības, osteopātijas un fizioterapijas apvienošanas nozīmi bruksisma ārstēšanā, izstrādājot secīgu pieeju fizioterapijas un osteopātijas izmantošanai bruksisma ārstēšanā. zobārstniecības praksē. Atslēgvārdi: bruksisms, miega bruksisms, temporomandibulārās locītavas traucējumi, osteopātija un bruksisms, kineziterapija un bruksisms, un kinezioteipošana.

Bruxism is referred to as grinding and clenching of the teeth. It is a disorder affecting an increasing number of patients. This disease causes severe ailments that negatively influence daily functioning and manifest, among others, as toothaches, masticatory muscle pain, headaches, and tooth hypersensitivity. The treatment is directed to prevent damage to the stomatognathic system. Aim: to review the therapeutic approaches for treating bruxism, clarify the current evidence, and explore the significance of combining dentistry, osteopathy, and physiotherapy in managing bruxism, developing a step-by-step approach to using physiotherapy and osteopathy for the treatment of bruxism in dental practice. Keywords: bruxism, sleep bruxism, temporomandibular joint disorders, osteopathy and bruxism, kinesio therapy and bruxism, and kinesio taping.
Implementation of physiotherapeutic and osteopathic approaches in the treatment of bruxism
Keywords: Medicīna; bruxism; sleep bruxism; temporomandibular joint disorders; osteopathy and bruxism; kinesio therapy and bruxism