Āra izglītības attīstības iespējas pirmsskolas iestādēs Babītes pagastā - Nikuļceva, Nellija Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba “Āra izglītības attīstības iespējas pirmsskolas izglītības iestādēs Babītes pagastā” mērķis ir veicināt āra izglītības attīstību, izstrādājot projekta priekšlikumu āra izglītības programmas integrēšanai Babītes pagasta pirmsskolas izglītības iestādē. Lai veiktu problēmas identificēšanu, autore veic pētījumu par Babītes pagasta sociālekonomisko stāvokli, pirmsskolas izglītības iestāžu pieejām, kā arī āra izglītības ietekmi un nozīmīgumu pirmsskolas vecuma bērniem. Pētījumā autore noskaidro, ka Babītes pagasta vecāki un pirmsskolas pārstāvji atzīst, ka pavadītais laiks ārtelpās var tikt pagarināts un izmantots lietderīgi – mācību norisei. Tādējādi, autore nosaka maģistra darba pamatproblēmu – Nepietiekama āra izglītības izmantošana kā mācību pieeja -, kuras risināšanai izstrādā divu projekta alternatīvu sākotnējo analīzi, visbeidzot izstrādājot vienas piemērotākās alternatīvas projekta rokasgrāmatu. Maģistra darbs sastāv no 841 lapas, 24 attēliem, 12 tabulām un 41 pielikuma. Atslēgas vārdi: projektu vadīšana, āra izglītība, pirmsskolas attīstība, izglītības pieejas, bērnu attīstība

The aim of the Master's thesis “Development Opportunities for Outdoor Education in Preschool Institutions in Babīte Parish” is to promote the advancement of outdoor education by developing a project proposal for integrating an outdoor education program in a preschool institution in Babīte Parish. To identify the problem, the author conducts a study on the socioeconomic situation of Babīte Parish, the current approaches of preschool institutions, as well as the impact and importance of outdoor education for preschool-aged children. The research reveals that parents and preschool representatives in Babīte Parish acknowledge that time spent outdoors could be extended and used more effectively—for learning purposes. As a result, the author identifies the core problem of the thesis: Insufficient use of outdoor education as a learning approach. To address this, an initial analysis of two project alternatives is carried out, ultimately leading to the development of a project handbook for the most suitable alternative. The Master's thesis consists of 84 pages, 24 images, 12 tables, and 41 appendices. Keywords: project management, outdoor education, preschool development, educational approaches, child development
Outdoor education development opportunities in primary schools in Babite parish
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; projektu vadīšana; āra izglītība; pirmsskolas attīstība; izglītības pieejas; bērnu attīstība