Redzes ietekme uz stāju - Mizzoni, Mario (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 45 lapām. Tas satur 28 attēlus un 40 literatūras atsauces. Darba mērķis bija izvērtēt optometriskās ārstēšanas ietekmi uz stājas izmaiņām. 11 pacientiem tika veikti mērījumi ar datorizētu stabilometrijas platformu pirms un pēc redzes treniņu veikšanas. Pacientam stāvot ar atvērtām acīm, pēc redzes treniņiem svara sadalījums bija sabalansētāks priekšēji-mugurējās ass virzienā, spiediena centrs nobīdījās tuvāk teorētiskajam centram, kā arī svārstību ātrums, amplitūda un laukums samazinājās. Pacientam stāvot ar aizvērtām acīm, nenovēroja nozīmīgas izmaiņas pirms un pēc ārstēšanas. Līdz ar to, redzes kvalitātes uzlabošana var tieši ietekmēt pacienta stāju un līdzsvaru. Atslēgas vārdi: redzes treniņi, stāja, datorizēta stabilometrijas platforma, spiediena centrs, svara sadalījums.

Thesis is written in English on 45 pages. It contains 28 figures, and 40 references. The aim of this thesis was to assess the efficiency of the optometric treatment in the change of the posture. 11 patients were tested using the stabilometric computerized platform before and after vision training. After the treatment and when the eyes were opened, the weight distribution were more balanced in anterior-posterior direction, the centre of pressure moved closer to the theoretical centre and its speed sway, length and area became smaller. When the eyes were closed, no statistically significant changes were observed before and after the treatment. Thus, improvement of visual quality can directly affect the posture and balance of the patient.
The influence of vision on posture
Keywords: Fizika; visual training; posture; stabilometric computerized platform; centre of pressure; weight distribution