Uzņēmumu priekšrocības emitējot finanšu instrumentus salīdzinājumā ar citiem finansēšanas veidiem - Zjabļiceva, Arianda (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbs ir veltīts uzņēmumu iespējam piesaistit papildu finansējumu finanšu tirgos savas darbības veikšanai un attīstībai. Darba tēmas izvēle ir balstīta uz to, ka viens no uzņēmējdarbības pamatiem un panākumu garantiem ir kapitāla piesaiste un tā efektīva izmantošana. Darba mērķis ir izstrādāt priekšlikumus finansējuma piesaistei uzņēmumam finanšu instrumentu emisijas veidā kā alternatīvu tradicionālajāi kreditēšanai, pamatojoties uz AS HansaMatrix analīzes rezultātiem. Veiktā pētījuma rezultātā ir secināts, ka kapitāla palielināšana caur akciju publisko emisiju ir efektīvs veids kā uzņēmumam piesaistit kapitālu un nostiprināt kapitāla bāzi. Akciju publiskā emisija nodrošina uzņēmuma kopējās vērtības standarta pieaugumu, uzlabo uzņēmuma reputāciju un padara uzņēmumu pievilcīgāku.

The given research is focused on opportunities for companies to raise the additional capital needed for further development and ongoing business operations using financial markets. The choice of the topic was mainly induced by the critical importance of financing sources and its exploitation for successful business activity of any kind. The aim of the work is to elaborate proposals for attracting financing for an enterprise by the emission of financial instruments as an alternative to traditional borrowing, using JSC HansaMatrix case as an example. According to the results of research, increasing enterprise capital through public share issuing is an effective way to raise the capital and strengthen the capital base. Going public could provide an increase of the total business valuation of enterprise, as well as improve reputation of the company and make it more attractive.
Advantages for the enterprises issuing financial instruments in comparison with other types of financing
Keywords: Ekonomika; finanšu instrumenti; uzņēmuma finansēšana; Nasdaq Baltic; AS HansaMatrix