Aizturēšanas institūts Kriminālprocesuālās tiesībās - Lagutins, Oļegs (Latvijas Universitāte, 2009)
Temata izvēli lielā mērā ietekmēja fakts, ka kriminālprocesuālās aizturēšanas izpēte joprojām saglabā aktualitāti, it īpaši pēc tā, kad 2005.gada 1.oktobrī stājās spēkā Kriminālprocesa likums (KPL), kurš izveidoja jaunu procesuālo kārtību arī kriminālprocesuālās aizturēšanas piemērošanā. Šim bakalaura darbam ir izvirzīti pieci galvenie mērķi, proti: Izpētīt kriminālprocesuālās aizturēšanas vispārējo tiesisko regulējumu. Izpētīt kriminālprocesuālās aizturēšanas pamatu, mērķi un nosacījumus. Šī jautājuma aktualitāti apliecina dažādu tiesību zinātnieku izteiktie pretējie viedokļi. Darba autors vēlas atrast piemērotāko teoriju. Izpētīt kriminālprocesuālās aizturēšanas procesuālo kārtību un termiņus. Šim jautājumam ir ne tikai teorētiskā, bet arī praktiska nozīme. Rast risinājumus problēmsituācijām, kas saistīti ar kriminālprocesuālo aizturēšanu. Atspoguļot aizturētā tiesību un pienākumu teorētiskās izpratnes aspektus un izpētīt šīs personas statusa tiesisko reglamentāciju KPL.

The author describes and analyzes such significant questions concerning arrest institute in criminal law as grounds, provisions, conditions and aim of arrest, legal procedure and time limits of arrest, legal status of the arrested person. The subject was chosen due to its topicality connected with the coming into force of the Latvian Criminal Procedure Law.
Arrest institute in criminal law
Keywords: Juridiskā zinātne