Vienkāršotā procesa piemērošana kriminālprocesā - Virbicka, Karīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis – izpētīt kritērijus vienkāršoto kriminālprocesu piemērošanas regulējumam Latvijā un ārvalstīs, rast priekšlikumus regulējuma uzlabošanai Latvijā. Īstenojot mērķi, aplūkots Latvijā esošais vienkāršoto procesu regulējums un analizēti kritēriji vienkāršoto procesu piemērošanai. Izpētīti kritēriji vienkāršoto procesu piemērošanai Vācijā un Igaunijā, veikta salīdzinošā analīze ar Latvijas regulējumu. Autore izvirza vairākus priekšlikumus Latvijas regulējuma uzlabošanai, lai to padarītu mūsdienīgāku, kā arī palielinātu iespēju piemērot vienkāršotos procesus. Šo darbu iespējams pilnveidot, piemēram, promocijas darbā, izskatot vairāku valstu pieredzi un plašāk analizēt iespējamos aizguvumus, ko ieviest Latvijā. Pēc sīkākas analīzes veikšanas, šo darbu ir iespējams izmantot kā pamatideju likumdošanas grozījumu un papildinājumu ieviešanai. Atslēgvārdi: kritēriji, vienkāršotie procesi, piemērošana, kriminālprocess.

Aim of the work – to explore criteria for the application of regulation of criminal proceedings in Latvia and foreign countries, to seek proposals to improve regulation in Latvia. To implement the aim, author has overlooked question of application of simplified process regulated by Latvian legislation, and analysed criteria for the application of the simplified processes. Also criteria for the application of the simplified process regulation in Germany and Estonia were compared with legislation in Latvia. Author made proposals to improve Latvian legislation, regarding application of the simplified process – to make it more modern, as well as increase the opportunity to apply simplified processes. This work can be improved, such as in doctorate work, examining a bigger number of foreign national experiences and analysing other possible changes to improve special procedural protection regulation in Latvia. After further analysis, this work can be used as a basic idea of legislative ame
Simplified process adaption in criminal processes
Keywords: Juridiskā zinātne