Frakcionētas staru terapijas un radioķirurģijas lokāla kontrole un pacientu dzīvildze pie metastāzēm galvas smadzenēs, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā 2016.-2024.gads - Mežulis, Edvarts (Latvijas Universitāte, 2025)
Ievads Smadzeņu (GS) metastāzes (MTS) ir viens no nāves un invaliditātes cēloņiem vēža pacientiem. Galvenās GS MTS ārstēšanās metodes ir ķirurģija, staru terapija un sistēmiska terapija. Šīs terapijas metodes uzlabo izdzīvotību un lokālu GS MTS kontroli, bet šo terapiju optimālā kombinācija un secība joprojām tiek pētīta. Mērķis Šī pētījuma mērķis ir izpētīt, kā staru terapija kombinācijā ar ķirurģiju un sistēmisku terapiju un ietekmējošajiem faktoriem kā: pacienta vecums, dzimums, primārā vēža izcelsme, MTS skaits, grade un Ki-67 ietekmē mediāno dzīvildzi (MS) un dzīvildzi bez lokālas progresēšanas (PFS) pacientiem ar metastāzēm galvas smadzenēs (MTS GS). Metodes Šajā retrospektīvajā pētījumā tika analizēti 262 pacienti ar GS MTS, laika periodā (2016–2024.g.) Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Kopējā mediānā dzīvildze (MS) tika mērīta no diagnostikas datuma līdz nāves datumam vai pēdējai kontroles MRI. Laiks līdz lokālai progresijai (PFS) tika definēts kā intervāls starp pēdējo terapijas datumu un pirmo MRI apstiprināto lokālo progresiju. Statistikas dati tika apstrādāti programā IBM SPSS, un izdzīvotības rezultāti tika salīdzināti ar Kaplan-Meier līknes veidošanas palīdzību. Rezultāti Pētijumā atlasīti tika 262 pacienti. Vīriešu izdzīvotības mediāna (MS) ir 6,5 mēneši, bet sieviešu 10,1 mēnesis (p<0,001). Kopējā MS ir 8,2 mēneši. (p<0,001). Nav statistiski nozīmīga MS atšķirība starp vecumu (p=0,158), primāru audzēja lokalizāciju (p=0,450) un imūnterapiju (p=0,064). Mērķterapija MS bija 10,8 pret 6,9 mēneši bez terapijas. (p<0,001). Ķirurģijas MS bija 12,1 mēneši pret 7 mēneši bez ķirurģijas. (p<0,001). WBRT un SRS MS bija 15,4 mēneši, radioķirurģijas (SRS) bija 12,3 mēneši, visu galvas smadzeņu radioterapija (WBRT) bija 7,6 mēneši. (p=0,006). Pacientiem kuriem netika veikta ķirurģiska ārstēšana MS ar SRS bija 8,2 mēneši, ar WBRT 6,7 mēneši un SRS + WBRT 11,1 mēneši. (p<0,001). Nav statistiki nozīmīga korleācija starp laika periodu bez lokālas progresijas (PFS) un staru terapijas veida (p=0,244), pacienta dzimumu (p=0,173), audzēja primāro lokalizāciju (p=0,076), imūnterapiju (p=0,903), mērķterapiju (p=0,496), ķīmijterapiju (p=0,626), metastāžu skaitu (p=0,758), metastāžu lokalizāciju galvas smadzenēs (p=0,944) un proteīnu KI 67 (p=0,625). Pacientu PFS vecumā līdz 50.g. bija 5,2 mēneši, 50-60.g. 7,2 mēneši, 60-70. g. 9,7 mēneši un vecumā virs 70.g. 3,3 mēneši. (p=0,0018). Secinājumi Pacientiem, kuri saņēma SRS ar WBRT, bija visilgākā mediānā dzīvildze, kam sekoja SRS un WBRT atsevišķi. Pacientiem, kuri saņēma mērķterapiju un ķirurģiju bija ilgāka mediānā dzīvildze. Pacienti, kas saņēma imūnterapiju neuzrādīja statistiski nozīmīgu ilgāku dzīvildzi. Primārajai audzēja lokalizācijai, GS MTS skaitam, grade un KI-67 līmenim nebija statistiski nozīmīga korelācija ar labāku mediāno dzīvildzi vai laika periodu bez lokālas progresijas. Sievietēm bija statistiski nozīmīgi ilgāka vidējā dzīvildze nekā vīriešiem.

Introduction Brain (GS) metastases (MBM) are one of the causes of death and disability in cancer patients. The main treatment methods for GS MTS are surgery, radiotherapy and systemic therapy. These treatment methods improve survival and local control of GS MTS, but the optimal combination and sequence of these therapies are still being studied. Objective The aim of this study is to investigate how radiotherapy in combination with surgery and systemic therapy and influencing factors such as: patient age, gender, primary cancer origin, MTS number, grade and Ki-67 affect median survival (MS) and local progression-free survival (PFS) in patients with brain metastases (MSM GS). Methods In this retrospective study, 262 patients with GS MTS were analyzed, during the period (2016–2024) at Riga Eastern Clinical University Hospital. Overall median survival (MS) was measured from the date of diagnosis to the date of death or the last control MRI. Time to local progression (PFS) was defined as the interval between the last date of therapy and the first MRI-confirmed local progression. Statistical data were processed in IBM SPSS, and survival outcomes were compared using Kaplan-Meier curves. Results A total of 262 patients were enrolled in the study. The MS was 6.5 months for men and 10.1 months for women (p<0.001). The overall MS was 8.2 months (p<0.001). There was no statistically significant difference in MS between age (p=0.158), primary tumor location (p=0.450), and immunotherapy (p=0.064). Targeted therapy MS was 10.8 months vs. 6.9 months without therapy (p<0.001). Surgical MS was 12.1 months vs. 7 months without surgery (p<0.001). The median survival for WBRT and SRS was 15.4 months, for radiosurgery (SRS) it was 12.3 months, for whole brain radiotherapy (WBRT) it was 7.6 months. (p=0.006). In patients who did not undergo surgical treatment, the median survival for SRS was 8.2 months, for WBRT it was 6.7 months and for SRS + WBRT it was 11.1 months. (p<0.001). There was no statistically significant correlation between the time without local progression (PFS) and the type of radiotherapy (p=0.244), patient gender (p=0.173), primary tumor localization (p=0.076), immunotherapy (p=0.903), targeted therapy (p=0.496), chemotherapy (p=0.626), number of metastases (p=0.758), localization of metastases in the brain (p=0.944) and protein KI 67 (p=0.625). PFS for patients under 50 years of age was 5.2 months, 50-60 years of age 7.2 months, 60-70 years of age 9.7 months, and over 70 years of age 3.3 months. (p=0.0018). Conclusions Patients who received SRS with WBRT had the longest median survival, followed by SRS and WBRT alone. Patients who received targeted therapy and surgery had longer MS. Patients who received immunotherapy did not show a statistically significant longer MS. Primary tumor location, GS MTS number, grade, and KI-67 level did not have a statistically significant correlation with better MS or PFS. Women had longer MS then men in all cases.
Local Tumor Control and Patient Survival In Fractionated Radiotherapy and Radiosurgery for Brain Metastases: A 2024 Analysis from Riga East University Hospital
Keywords: Medicīna; Galvas smadzeņu metastāzes; Staru terapija; Radioķirurģija; Sistēmiska terapija; Visu galvas smadzeņu radioterapija