Kultūras telpas mazpilsētas sociālajā dzīvē - Burbo, Dina (Latvijas Universitāte, 2011)
Diplomdarba tēma: ''Kultūras telpas mazpilsētas sociālajā dzīvē'' teorētiskajā daļā autors apskata vēsturisko kultūras telpu rašanos un attīstību sākot no 18. gadsimta līdz 20. gadsimta beigām. Darba autors izvēlējās sniegt tuvāku ieskatu kultūras telpu izveidošanas iemesliem, to dibināšanai, attīstībai, popularitātes pieaugumam mazpilsētās, kā arī aprakstīt galvenās interjera iezīmes attiecīgajās kultūras telpās. Tiek aprakstīti pasākumu veidi, iedzīvotāju darbošanās kultūras iestādēs, un izrietot no tā autors atšķetina nepieciešamo telpu plānojumu attiecīgajā kultūras telpā, sniedzot izklāstu par galvenām sabiedriskā interjera iezīmēm kādas tika saglabātas līdz mūsdienām. Pielietojot interjera elementus arī sava projekta izstrādē. Pētnieciskajā daļā tiek veikts pētījums par Latvijas mazpilsētās esošo kultūras un mākslas telpu integrēšanu vecajās saimniecības ēkās. Noskaidrojot, vai saimnieciskās ēkas ir piemērotas kultūras un mākslas telpu vajadzībām, ar kādiem paņēmieniem, konkrētās ēkas tikušas pielāgotas nepieciešamai funkcijai. Pētījuma rezultāti apkopoti secinājumos par telpu piemērotību, un to renovēšanu. Diplomdarba radošajā daļā ir izstrādāts interjera dizaina projekts kultūras un mākslas telpa senajā Cēsu pils klētī, ņemot vērā teorētiskajā un pētījuma daļā iegūtās zināšanas.

Bachelor work subject: "Cultural Facilities in Small Towns’ Social Life”, theoretical part, author views the historical cultural facilities beginning and developing since 18th century up to end of 20th century. Author chose to give closer look at reasons for creation of cultural facility, formation, development, increasing popularity in small towns and description of major interior features at particular cultural facilities. Work describes event types, citizen involvement in cultural establishment where author analyzes the necessary facility layout components in particular cultural facility and writes about major social interior features that were kept up till today. Using interior elements and features in author’s own project development. Research study is made to discover and understand current Latvian small town cultural and art facility integration in old farm buildings. Finding out that, if farm buildings are suitable for cultural and art needs, what techniques and specific buildings were used to suit the necessary functions. Research results were gathered in conclusion about facility suitability and its renovation. Bachelor’s creative part was to develop an interior design project for cultural and art facility gallery that used to be in old castle barn of Cesis, using the knowledge that was gained from research and theoretical part of this work.
Cultural facilities in small town social life
Keywords: Mākslas zinātne