Velosipēdistu riskantas braukšanas saistība ar naivajiem priekšstatiem par fizikas likumiem - Skrodelis, Edgars (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, vai velosipēdistu riskanta braukšana ir saistīta ar naivajiem priekšstatiem par fizikas likumiem. Pētījumā piedalījās 123 respondenti vecumā no 17 līdz 57 gadiem. Pētījumā tika izmantotas metodikas: Velosipēdistu uzvedības aptauja, modificēta, par pamatu ņemot Finstras un kolēģu (Feenstra et al. ,2011) izveidoto “Jauniešu velosipēdistu uzvedības aptauju” (Adolescent Cycling Behavior Questionnaire (ACBQ). Modifikāciju veica Eniņa, 2012, un Naivās fizikas uzdevumi ar grafisko attēlojumu no pētījuma „Naivas teorijas par kustību” (Naive Theories of Motion, McCloskey, Department of Psihology, John Hopkins University, 1982) sagatavoja Mališeva,2012. Pētījuma rezultāti parāda, ka velosipēdistu riskanta braukšana nav saistīta ar naivajiem priekšstatiem par fizikas likumiem. Maģistra darba pētījuma rezultāti var tikt pielietoti, veicot plašāku pētījumu izvēlētajā jomā.

The goal of this masters thesis is to explore possible connections between cyclists risky driving with the naive ideas about the laws of physics A total of 123 respondents took part in the study in the age of 17 – 57 years. The following methods were used in this paper work: Original Cyclist behavior survey, which was based on Feenstra et al. 2011, Adolescent Cycling Behavior Questionnaire (ACBQ). Modification was made by Enina, 2012, and naive physic's tasks with scheme from research of Naive Theories of Motion (McCloskey, Department of Psychology, John Hopkins University, 1982) prepared by Maliseva,2012. The research results show that cycling risky driving is not associated with naive notions of the laws of physics.The master’s thesis research results can be applied in further, broader research in chosen area.
Cyclists risky driving connection with the naive ideas about the laws of physics
Keywords: Psiholoģija: velosipēdistu uzvedība; naivie priekšstati par fizikas likumiem; cyclists behavior; naive ideas about the laws of physics