Latvijas iedzīvotāju un imigrantu sociālā nodrošinājuma atšķirību analīze - Sondore, Daiga (Latvijas Universitāte, 2017)
Aktualizējoties militārajiem konfliktiem Āzijā, migrantu skaits pasaulē ir strauji pieaudzis un radījis migrantu krīzi. Darba mērķis ir uz teorētisko un praktisko materiālu pamata izstrādāt priekšlikumus sociālās nevienlīdzības mazināšanai starp Latvijas iedzīvotājiem un imigrantiem un imigrantu integrācijai Latvijas sabiedrībā. Darba uzdevumi ir izpētīt un izanalizēt dažādus literatūras avotus un LR likumdošanu par migrāciju, izpētīt ģimenes pabalstu un tā apmēru Latvijas iedzīvotājiem un bēgļiem, veikt tā salīdzināšanu un aptaujāt Latvijas iedzīvotājus par attieksmi pret bēgļiem. Kara konfliktu dēļ, šobrīd pasaulē izteikti notiek piespiedu migrācija. 2014. gadā LR likumdošana ir grozīta, lai Latvijā varētu uzņemt bēgļus. Veiktā aptauja rāda, ka respondenti nav pietiekami informēti šajā jautājumā.

The number of migrants in the world has increased immensely and led to a migrant crisis, because of the raise of military conflicts in Asia. The aim of this work is to draw up proposals based on the theoretical and practical material on the social inequality gap between Latvian citizens and immigrants and immigrant integration in the Latvian society. The tasks are - to study and analyze a variety of literary sources and Latvian Republic legislation on migration, to study the family benefit and its amount of Latvian citizens and refugees, to compare the benefits to make the comparison, and interview Latvian citizens on their attitude towards the refugees. Currently in the world there is happening a distinct forced migration, because of war conflicts. In 2014 Latvian Republic legislation has been amended in order to be able to host refugees in Latvia. The survey shows that respondents are not sufficiently informed on this matter.
The Gap Analysis of Citizens of Latvia and Immigrants on Social Security
Keywords: Ekonomika; migrācija; patvēruma meklētaji; bēgļi; pabalsti