Nekustamā īpašuma nodokļa salīdzinājums Baltijas valstīs - Matuseviča, Annija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā „Nekustamā īpašuma nodokļa salīdzinājums Baltijas valstīs” pētīts tā salīdzinājums starp kopbudžeta ieņēmumiem un vidējās algas lielumiem. Nodokļu slogs attiecībā pret kopbudžetu ir augstākais Baltijas valstu starpā. Izpētīts, vai nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi korelē savstarpēji ar vidējo algu valstī. Darba uzdevumi bija apkopot nodokļa būtiskos aspektus, analizēt kopbudžeta, iekšzemes kopprodukta un vidējo algu datus, veikt salīdzinājumu starp visām trīs Baltijas valstīm. Darbā tika noskaidrots, ka Latvijas vidējai algai palielinoties, pieaug arī nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi. Salīdzinājumā ar Baltiju, visaugstākais nabadzības riska faktors ir Latvijā. Iedzīvotāju slogs šim tiešam nodoklim ir pārāk liels. Nepieciešamas izmaiņas kadastrālo vērtību datos. Darbā ir iekļautas 74 lapas, 11 tabulas un 3 attēli.

A Bachelor thesis "Comparison of Real Estate Tax in the Baltic states" examined the comparison between general budget revenues and average salary. The tax burden in relation to the general budget is highest among the Baltic States. It is examined whether real estate tax revenues correlate with the average wage in the country. The task was to summarize the essential aspects of taxation, analyze the data of the general budget, gross domestic product and average wages, to make a comparison between all three Baltic countries. It was revealed in the work that, as the average wage of Latvia grows real estate tax revenues are raising immediately. The risk factor for poverty is the highest in Latvia compared to the Baltic. The population burden for this direct tax is too high. Requires changes to cadastral value data. The work includes 74 pages, 11 tables and 3 images.
Comparison of real estate tax in the Baltic states
Keywords: Ekonomika; Nekustamā īpašuma nodoklis; Baltijas valstis; Kadastrālā vērtība; Iedzīvotāju ienākumi; Salīdzināšana