Mūsdienu tendences publiskas bibliotēkas interjera dizaina izveidē - Jurkeviča, Diāna (Latvijas Universitāte, 2016)
Diplomdarba tēma ir „Mūsdienu tendences publiskas bibliotēkas interjera dizaina izveidē”. Mūsdienās publisko bibliotēku interjera dizainam ir jāatbilst tām funkcijām, kuras šobrīd ir aktuālas publiskajās bibliotēkās. Tomēr lielākā daļa Latvijas pilsētu publisko bibliotēku interjers neatbilst izvirzītajām prasībām, kas pamato nepieciešamību uzlabot publisko bibliotēku interjera dizainu atbilstoši mūsdienu tendencēm. Diplomdarba mērķis ir izstrādāt publiskas bibliotēkas interjera dizaina projektu. Darba teorētiskajā daļā tika izpētīta publisko bibliotēku vēsturiskā attīstība, publisko bibliotēku interjera dizaina izveides specifika un pamatprincipi, noteiktas mūsdienu tendences publisko bibliotēku interjera dizainā un noteikti galvenie salīdzināšanas kritēriji. Darba empīriskajā daļā tika pētīti un analizēti mūsdienu publisko bibliotēku interjera dizaina paraugi Eiropā un Latvijā. Diplomdarba teorētiskās un empīriskās daļas izstrādes laikā tika meklēta atbilde uz pētījuma jautājumu “Kādas ir mūsdienu publiskas bibliotēkas interjera dizaina izveides tendences?”. Pētījuma rezultātā darba autors secināja, ka mūsdienu publisko bibliotēku interjera dizainā tiek novērota tendence renovēt un pielāgot ēkas tieši publisko bibliotēku vajadzībām, kurām raksturīgs plašs stiklojums, tādējādi maksimāli izmantojot dabīgo apgaismojumu. Publisko bibliotēku interjera dizainā tiek izmantots atvērta plānojuma princips, kā arī izmantojot konkrētus apdares materiālus, tiek panākta telpas labskanība. Tiek novērota tendence veidot neformālu un mājīgu telpu iekārtojumu, tādējādi paaugstinot lietotāju komfortu. Mūsdienu publisko bibliotēku interjeru papildina izteiksmīga vizuālās informācijas izvietošana. Darba radošajā daļā, respektējot nefunkcionējošas autoostas ēku, tika izstrādāts funkcionāls mūsdienīgas publiskās bibliotēkas interjera dizaina projekts. Atslēgvārdi: sabiedrība, attīstība, publiska bibliotēka, telpa, mūsdienu, interjers.

Diploma thesis is „Contemporary tendencies in interior design of public library”. Nowadays, the interior design of the public libraries must comply with the functions that are currently executed by the public libraries. However, most public libraries of Latvian provincial towns do not meet necessary requirements, what justifies the need to improve the interior design of the public libraries, based on the main trends in the interior design of the modern public libraries. Diploma aim is to create project of the interior design of public library. In the process of scientific research, the origin of public libraries and their development from the early days until today have been studied. The main trends of interior design of modern public libraries have been defined, and they have been analysed on the examples of interior designs of the modern public library in Europe and Latvia. In the creative part of the diploma the project of modern public library has been created. During the analysis of theoretical and empirical parts was to answer the research question- “What are the modern public library interior design trends?” In the result of research, the author has concluded that the main trends of public library interior design are to renovate and adapt the building directly to the public library need, which are characterized by a wide range of glazing, therefore making maximum use of natural light. Most of them uses the principles of an open plan, as well as through specific finishing materials, therefore achieving space euphony. Contemporary public libraries are trying to create and achieve an informal and a homely space, therefore increasing user comfort. As well as contemporary public libraries are trying to use the expressive visual information. In the creative part of diploma was designed functional contemporary public library interior design project, caring of the non-functioning bus station building. Keywords: community, development, public library, space, contemporary, interior
Contemporary tendencies in interior design of public library
Keywords: Mākslas zinātne; sabiedrība; attīstība; publiska bibliotēka; telpa; mūsdienu, interjers