Par likuma “Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības” 1.panta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes ievadam, 91. un 114.pantam - Apinis, Didzis (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbā aplūkota nepilsoņa kā Latvijas Republikas valstspiederīgā statusa atbilstība Latvijas Republikas Satversmes ievadam, 91. un 114. pantam, kas ir līdz šim nepētīta, bet nozīmīga tēma Satversmes ievadā minētās saliedētās sabiedrības kontekstā. Darba mērķis ir noskaidrot, vai nepilsoņa statuss ir atbilstošs Latvijas Republikas Satversmei un vai būtu nepieciešams situāciju uzlabot vai mainīt. Lai to sasniegtu, autors pēta pilsoņu kopuma noteikšanu pagājušā gadsimta sākumā un beigās, šo procesu sekas un vai argumentācija, kas izmantota pieņemot šo regulējumu ir derīga mūsdienās. Darbā iegūtie rezultāti: Nepilsoņa statuss mūsdienās nav attaisnojums un samērīgs ar leģitīmu mērķi, un nav nepieciešams demokrātiskā sabiedrībā, nav atbilstošs Satversmei. Atslēgas vārdi: pilsonības institūts, nepilsoņi, cilvēktiesības, samērīguma princips.

The Bachelor`s thesis looks at the conformity of the status of non-citizen as a national of the Republic of Latvia with the introduction of the Constitution of the Republic of Latvia, article 91. and 114., which has not been studied until now, but is an important topic in the context of the cohesive society mentioned in the Introduction of the Constitution. The purpose of the work is to ascertain whether the status of a non-citizen is in conformity with the Constitution of the Republic of Latvia, and whether it would be necessary to improve or change the situation. In order to achieve this, the author studies the definition of a set of citizens at the beginning and end of the last century, the consequences of these processes and whether the reasoning used in adopting this framework is valid today. Results obtained at work: The status of a non-citizen today is not an excuse and proportionate to a legitimate aim and is not necessary in a democratic society, is not in conformity with the Constitution. Key words: the institute of citizenship, non-citizens, human rights, principles of proportionality.
Regarding the conformity of Section 1 of the "Law On the Status of those Former U.S.S.R. Citizens who do not have the Citizenship of Latvia or that of any Other State" with the Introduction of the Constitution of the Republic of Latvia, Sections 91, 114"
Keywords: Juridiskā zinātne; pilsonības institūts; nepilsoņi; cilvēktiesības; samērīguma princips