Zvaigznes HD179821 evolūcijas stadijas precizēšana izmantojot augstas izšķirtspējas spektroskopijas metodes - Greiselis, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2016)
Šajā darbā tiek veikta zvaigznes HD179821 augstas izšķirtspējas spektra analīze, kurš iegūts Terskolas observatorijā viļņu garuma diapazonā no 3100 līdz 6400Å. Darbā tika veikta spektra redukcija, līniju identificēšana, noteikta radiālā ātruma vērtība Vr=123,7±1,6 (km/s), izmērīti līniju ekvivalentie platumi un, izmantojot atmosfēru modeļu metodi, tika precizēti atmosfēras parametri – Teff = 6750±250 K, log(g) = 0-0,5±0,5 (cgs), ξ=6,5±1 km/s, iegūta dzelzs koncentrācija [Fe] = -0,17±0,11 dex un itrija [Y] = 0,35±0,29 dex koncentrācija attiecībā pret Saules vērtību. Iegūtie rezultāti salīdzināti ar citu autoru iegūtajiem datiem, lai precizētu evolūcijas stadiju, kādā atrodas pētāmā zvaigzne. Pamatojoties uz iegūtajiem datiem ir apstiprināts, ka zvaigzne pieder evolūcijas stadijai pēc asimptotiskā milžu zara (post-AGB). Darbs rakstīts laviešu valodā un sastāv no 49 lapām, 27 attēliem un 18 tabulām.

In this study we perform the star HD179821 spectra analysis, which was obtained in Terskol, October, 2014. Analysis is based on high-resolution absorption spectra, in region from 3100 to 6400Å. We identify the lines, calculate radial velocity Vr=123,7±1,6(km/s), measure equivalent width for different lines and using atmosphere model method, we clarify atmosphere parameters – Teff=6750±250(K), log(g) = 0-0,5±0,5(cgs), ξ=6,5±1 (km/s), abundances of iron [Fe] = 0,17±0,11 dex and yttrium [Y] =0,35±0,29 dex have been calculated. After comparing obtained data to other author results, we clarify the most probable evolutionary state of the star HD179821. According to observed data, we confirm hypothesis that star HD179821 is in post-AGB evolution state.
Updated evolutionary stage of the star HD179821 using methods of high-resolution spectroscopy
Keywords: Fizika; HD179821; pēc asimptotiskais milžu zars; dzeltenie hipermilži; ķīmisko elementu koncentrācijas, dzeltenie hipermilži; atmosfēru modeļu metode