Dažādu modalitāšu praiminga ietekme uz patērētāju uzvedību - Freibergs, Zigmunds (Latvijas Universitāte, 2022)
Nav salīdzinošo pētījumu par patērētāju uzvedības praimošanu audiālajā, vizuālajā, semantiskajā modalitātē. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai, praimojot patērētājus caur dažādām modalitātēm, tas ietekmē viņu pirkšanas uzvedību. Datu ievākšanai tika īstenoti trīs pētījumi: pilotpētījums (piedalījās 125 respondenti) eksperiments Nr. 1 (203 respondenti) un eksperiments Nr. 2 (56 respondenti). Eksperimentos tika manipulēts ar četriem praimiem trīs modalitātēs, ar un bez iejaukšanās uzdevuma. Neviens no izvēlētajiem praimiem neietekmēja patērētāju uzvedību. Tomēr vāju ietekmi uzrādīja iejaukšanās uzdevums. Netika gūts apstiprinājums, ka iejaukšanās uzdevums mediē praimošanu, tas iedarbojās neatkarīgi. Rezultāti norāda, ka patērētāju uzvedību vienkāršs praima stimuls neietekmē vai ietekmē ļoti nelielā mērā. Atslēgas vārdi: praims, praimings, patērētāju uzvedība, dinamisko sistēmu modelis.

There are no comparative studies on the priming of consumer behavior in audio, visual, and semantic modality. The aim of the study was to find out whether the priming of consumers through different modalities affects their buying behavior. Three studies were carried out to collect data: a pilot study (participated 125 respondents) experiment No. 1 (203 respondents) and experiment No. 2 (56 respondents). The experiments were manipulated with four primes in three modalities, with and without intervening task. None of the selected primes affected consumer behavior. However, the intervening task showed a weak effect. There was no evidence that the intervening task mediated priming, it acted independently. The results show that consumer behavior by a simple prime stimulus is not affected or is affected to a very small extent. Keywords: prime, priming, consumer behavior, the dynamic system model.
Influence of Multimodal Priming on Customer Behaviour
Keywords: Psiholoģija; praims; praimings; patērētāju uzvedība; dinamisko sistēmu modelis