Viskozu magnētisku pilienu hidrodinamika zemfrekvences rotējošā laukā - Krimane, Alise Ella (Latvijas Universitāte, 2018)
Tiek apskatīti viskozi magnētiskie pilieni, kas iegūti, destabilizējot ferrošķidrumu ar nātrija hlorīdu. Eksperimentāli ir novērotas to formu transformācijas zemfrekvences rotējošā magnētiskā laukā. Kvantitatīvi analizēta pilienu dinamika pie dažādiem rotējošā magnētiskā lauka parametriem. Izmantojot attēlu apstrādes metodes, tiek iegūti fizikālie parametri, kas raksturo magnētisko pilienu hidrodinamiskās un magnētiskās īpašības. Tas dod iespēju iegūtos rezultātus salīdzināt ar esošajiem teorētiskajiem modeļiem.

Viscous magnetic droplets that are obtained by destabilization of ferrofluid using sodium chloride are considered in this work. Transformations of their shapes in low frequency rotating magnetic field are experimentally observed. Quantitative analysis of their dynamics is done at different parameters of rotating magnetic field. Using methods of image processing, physical parameters that characterise hydrodynamic and magnetic properties of magnetic droplets are obtained. It allows for a comparison between experimentally obtained results and existing theoretical models.
Hydrodynamics of Viscous Magnetic Droplets in a Low-frequency Rotating Field
Keywords: Fizika; eksperimentālā fizika; magnetohidrodinamika; ferrošķidrumi; mag-nētiskie pilieni; attēlu apstrāde