Prognostisko kritēriju novērtējums agrīnas ādas melanomas riska stratifikācijai - Kopko, Dace (Latvijas Universitāte, 2024)
Tēmas aktualitāte: Visā pasaulē saslimšana ar ādas ļaundabīgiem audzējiem ik gadu palielinās to starp arī melanomu. Latvijā 2021.gadā tika atklāti jauni 171 saslimšanas gadījumi ar ādas invazīvu melanomu dažādas vecuma grupās. Melanoma ir viens no agresīvajiem audzējiem cilvēkam. Mērķis: darba mērķis darba mērķis bija novērtēt melanomas klīniskus, histopatoloģisko rādītājus un to saistību ar BRAF un NRAS gēnu mutācijas stāvokli. Metodes: Pētījums bija retrospektīvs. Darbs tika veikts Rīgas Austrumu klīniskās Universitātes slimnīca (RAKUS) Laboratorijas Dienesta Patoloģijas centrā un LU Medicīnas Fakultātes Patoloģijas katedrā. Pētījumā tika izmantoti retrospektīvie dati no RAKUS datu bāzēm-“”Ārstu birojs”, “Dialab” sistēma, kā arī “Datamed” sistēmas. Pētījumā tika iekļauti 69 pacienti ar ādas invazīvu melanomu, kuriem RAKUS Latvijas Onkoloģijas Centrā laikā posmā no 2015. gada līdz 2017. gadam tika veikta melanomas ķirurģiska ārstēšana un histopatoloģiski tika pierādīta ādas invazīvā melanoma. Dati tika apkopoti, anonimizēti un ievadīti “Microsoft Office Excel” programmā. Datu analīzei tika izmantota “SPSS statistics” 22. versijas datu analīzes programma. Rezultāti: Pētījumā tika iekļauti 69 pacienti. Pacientu vidējais vecums diagnozes uzstādīšanas brīdī bija 64 gadi, kur jaunākajam pacientam bija 24 un vecākajam 83 gadi. No 69 pacientiem- 45 pacienti (65%) bija sievietes un 24 pacienti (35%) bija vīrieši. Visbiežākās melanomas lokalizācijas bija uz muguras un apakšējām ekstremitātēm. Tika veikta divu biežāko mutāciju noteikšana- BRAF un NRAS gēnu mutācijas. Mūsu pētījumā iegūtie rezultāti parādīja, ka BRAF mutācijas bija novērotas 21 (30%) gadījumā, savukārt NRAS mutācijas bija 13 (19%) gadījumā. 35 pacientiem (51%) bija bija nodulāras melanomas apakštips, 34 pacientiem (49% gadījumā ) virspusēji izplatošas melanomas apakštips. Virspusēji izplatošai melanomai tika konstatēta statistiski nozīmīga asociācija melanomas starp stadiju un BRAF gēnu mutāciju (P=0.0114). Savukārt nodulāras melanomas apakšstipam tika konstatēta statistiski nozīmīga asociācija starp BRAF mutāciju un limfocitāru invāziju (P=0.0019). Visbiežākā stadija atklāšanas brīdī bija T4b (22, 33%) pacientiem salīdzinājumā ar melanoma in situ (1, 2%) un T1a stadiju, kuras tika atklātas (12, 18%) pacientiem. NRAS mutācijas melanomas ir saistītas ar agresīvāku uzvedību ar lielāku attālo metastāžu risku. Pacientiem ar nodulāru melanomas apakšbtipu un NRAS mutāciju, tika novērotas vairākas statistiski nozīmīgas asociācijas. Pētījumā tika novērota asociācija starp vaskulāru invāziju un NRAS mutāciju (P=0.0372), kā arī starp NRAS mutāciju un ieaugšanu limfvados (P=0.0120) un metastazēm limfmezglos (P=0.0102). Secinājumi: Pētījumā konstatējām asociācijas starp BRAF gēnu mutācijām un melanomas apakštipu un limfocitāru invāziju audzējā, kā arī starp NRAS gēnu mutāciju un audzēja ieaugšanu limfvados un metastāzēm limfmezglos.

Introduction: Melanoma incidence is increasing worldwide every year. In Latvia, in 2021, 171 new cases of invasive melanoma were diagnosed in various age groups. Melanoma is one of the aggressive cancers in humans. Aim: The aim of the our study was to compare clinical, histopathological characteristics and BRAF and NRAS gene mutation in cutaneous melanoma. Methods: The study was retrospective. 69 patients undergoing surgical treatment of melanoma in Riga East Clinical University Hospital (REUH), Latvian Centre of Oncology during 2015-2017 with a histopathological diagnosis of malignant melanoma were enrolled in the study, The data was analyzed from REUH data system “Arstu birojs”, “Dialab” as well as “Datametd”. Data will be compiled, anonymized, and entered into the "Microsoft Office Excel" program. Data analysis will be performed using the "SPSS Statistics" 22. Version software. Results: 69 patients were enrlloed in the study. The median age was 69 years, range 24-83 years. 45 patients (65.%) were females, whereas 24 patients (35%) were males. The most common locations were back and lower extremities. Obtained results showed that 30.0% cases were BRAF mutant melanoma and 19% were NRAS mutant melanoma. Based on clinical and histopathological assessment, 35 patients (51%) had nodular melanoma subtype, and 34 patients (49%) had superficial spreading melanoma subtype. The significant association between BRAF gene mutation and disease stage and superficial spreading melanoma was observed (P=0.0114). In nodular melanoma, there's a notable connection between BRAF mutation and lymphocytic invasion, which was statistically significant with a (P= 0.0019). The most common stage at diagnosis was T4b (22, 33%) compared to melanoma in situ (1, 2%) and T1a stage (12, 18%). In addition the statistically significant associations between vascular invasion, lymph vessels and lympho nodes metastasis were observed in patients with nodular melanoma subtype and NRAS mutation (respectively, P=0.0372, P= 0.0120 and P= 0.0102). Conclusions: Our study demonstrated the associations between clinical, histopathological and genetic characteristics. The BRAF and NRAS mutations were significantly associated with the prognosis of melanoma.
The evaluation of prognostic criteria for the risk stratification of cutaneous malignant melanoma
Keywords: Medicīna; melanoma; audzējs; mutācijas; dzīvildze; imūnhistoķīmija