Redzes refraktīvo defektu izplatība skolas vecuma bērniem - Zavjalova, Elga (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 28 lapaspusēm, satur 7 attēlus, 10 tabulas, un 28 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt nekoriģēto redzes refraktīvo defektu izplatību skolas vecuma bērniem dažādās vecuma grupās. Pētījumā tika izmantoti 11033 skolēnu dati no LU skrīninga projekta “Skolas vecuma bērnu redzes un redzes uztveres traucējumu pētīšana un diagnostikas metodiku izstrāde”. Tika analizēta refraktīvo defektu izplatības atkarībā no vecuma un smaguma pakāpes. Nekoriģētie redzes refraktīvie defekti tika konstatēti 8,5 % skolēniem, no tiem 25,8 % skolēniem novēroja miopiju, 11,1 % – hipermetropju, un 22,4 % vienkāršo vai saliktu astigmatismu. Refraktīvo defektu izplatība ir atkarīga no skolēnu vecuma un to atšķirība starp vecuma grupām ir statistiski nozīmīga (p < 0,001). Hipermetropijas izplatība ar vecumu samazinās, bet miopijas un astigmatisma – pieaug.

Bachelor thesis is written in Latvian on 28 pages, contains 7 figures, 10 tables and there are 28 references. The aim of study was to collect data on the prevalence of uncorrected refractive errors in different age groups for school-age children. Data of 11033 students from LU screening project “Research of vision and visual perception disorders of school-age children and development of diagnostic methodologies” was used in the study. The prevalence of refractive errors by age and grade was analyzed. Uncorrected refractive errors occur in 8,5 % of students, of these 25.8% had myopia, 11.1% had hypermetropia, and 22,4 % had simple or composed astigmatism. The prevalence of refractive errors depends on the age of the students and the difference between the age groups is statistically significant (p <0.001). The prevalence of hypermetropia decreases with age, while myopia and astigmatism increase.
Prevalence of Eye Refraction Defects among School-Age Children
Keywords: Fizika; redzes skrīnings; skolas vecuma bērni; miopija; hipermetropija; astigmatisms