Kriminālsods piespiedu darbs - Stalbava, Ilze (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba „Kriminālsods piespiedu darbs” autore ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Bakalaura programmas studente Ilze Stalbava. Bakalaura darbs veidots no piecām nodaļām, ievada, kopsavilkuma un izmantotās literatūras saraksta. Bakalaura darba apjoms – 79 lapas puses. Bakalaura darbam izvirzīts mērķis – noskaidrot un izpētīt piespiedu darba jēdzienu, piemērošanas tiesisko regulējumu, piemērošanas praksi un ar to saistītās problēmas Latvijā, kā arī iepazīties ar ārvalstu pieredzi šajā jomā. Pētījuma priekšmets – ar kriminālsoda piespiedu darbs piemērošanu, izpildi, organizēšanu un kontroli saistītās problēmas un to risinājumi. Hipotēze – piespiedu darba Latvijā ir samērā jauns tiesisks institūts, taču tas jau guvis pietiekamu tiesībsargājošo institūciju un sabiedrības atbalstu un izpratni. Iepazīstoties un pētot ārvalstu pieredzi, likumdevējs noteicis Valsts probācijas dienestam piespiedu darbu organizēšanas un izpildes funkciju. Darba pirmā nodaļa „Piespiedu darba vispārīga analīze” sastāv no divām apakšnodaļām. Pirmajā apakšnodaļā analizēts piespiedu darba vēsturiskais aspekts. Otrajā - darba autore pievēršas jēdziena „piespiedu darbs” vispārējam raksturojumam. Darba otrā nodaļa „Piespiedu darba piemērošana” veltīta kriminālsoda soda – piespiedu darbs piemērošanai, skatot to vairāk no piespiedu darbu izpildes institūcijas – probācijas dienesta redzespunkta. Trešajā nodaļā „Piespiedu darba izpilde” darba autore analizē un apraksta piespiedu darba izpildi analizējot pašreiz spēkā esošos normatīvos aktus, tāpēc šīs nodaļas pirmajā apakšnodaļā skatīts piespiedu darba izpildes tiesiskais regulējums. Otrajā apakšnodaļā darba autore sīkāk apskata piespiedu darba izpildes nosacījumus, organizēšanu, izpildi un kontroli, saskaņā ar Ministru Kabineta noteikumiem „Kārtība, kādā Valsts probācijas dienests organizē kriminālsoda – piespiedu darbs – izpildi”. Darba trešās nodaļas trešajā apakšnodaļā darba autore apskata darba devēju nozīmi piespiedu darbu izpildes procesā. Ceturto apakšnodaļu darba autore velta pārkāpumiem piespiedu darba izpildē un to tiesiskajām sekām. Darba ceturtā nodaļa veltīta tiesu prakses piespiedu darbu piemērošanā un tiesas spriedumu analīzei. Rakstot darba piekto nodaļu „Piespiedu darba reglamentācija ārvalstu krimināllikumos”, autore pēta, analizē un salīdzina ārvalstu likumdevēja praksi un teoriju ar Latvijā pastāvošo praksi un teoriju. Pētot ārvalstu normatīvo bāzi un praktisko pieredzi piespiedu darba piemērošanas jomā, autore darbā izmanto informāciju, kas iegūta pētot un apkopojot arī interneta resursus. Darbā izmantotas pētījuma metodes – vēsturiskā, sistēmiskā, dokumentu analīze, normatīvo aktu un publikāciju analīze, kā arī nepublicēti Valsts probācijas dienesta statistikas dati un iekšējie normatīvie akti. Izvēlētās pētījuma metodes orientētas pētījuma mērķa sasniegšanai. Darbā apstiprināta izvirzītā hipotēze un darba nobeigumā doti secinājumi par pētījumā skartajiem jautājumiem un veiktajiem uzdevumiem, kā arī sniegti priekšlikumi problēmu risināšanai. Darba izstrādei autore izmanto normatīvos aktus, publikācijas, interneta resursus, kā arī citu pieejamo ārvalstu juridisko literatūru, kas palīdz bakalaura darbu uzrakstīt iepazīstot dažādus viedokļus piespiedu darba piemērošanas un izpildes jautājumā.

The author of the Bachelor’s Paper “Criminal Penalty: Forced Labour” is Ilze Stalbava, student of the Bachelor’s programme of the University of Latvia, Faculty of Law. The Bachelor’s Paper consists of five chapters, an introduction, a summary and bibliography. The Bachelor’s Paper is written on 79 pages. The aim of this Bachelor’s Paper is to clarify and to study the concept of forced labour, the legal framework of its application, the practice of its application, and problems associated with it in Latvia, as well as to get acquainted with the experience of foreign countries in this field. The subject of this study – problems and solutions related to application, execution, organisation and control of the criminal penalty forced labour. The thesis statement of this Bachelor’s Paper: in Latvia, forced labour is a relatively new legal establishment; however it has obtained a sufficient support and understanding from the law-enforcement bodies and society. After getting acquainted with and studying the experience of foreign countries, the legislator has imposed the function of organisation and execution of forced labour to the State Probation Service. The first chapter “General Analysis of Forced Labour” consists of two subchapters. The first subchapter examines the historical aspect of forced labour, but the second subchapter includes a general description of the concept ‘forced labour’. The second chapter “Application of Forced Labour” is devoted to application of the criminal penalty forced labour from the point of view of the body responsible for the execution of forced labour, i.e., the State Probation Service. In the third chapter “Execution of Forced Labour” the author analyses and describes the application of forced labour by analysing the existing legislation, therefore the first subchapter looks at the legal framework covering the forced labour. In the second subchapter the author of this Paper examines the conditions of execution, organisation, applications and control of forced labour in accordance with the regulations of the Cabinet of Ministers “The Procedures of Organising the Execution of Criminal Penalty – Forced Labour – by the State Probation Service”. In the third subchapter of this chapter the author examines the significance of employers within the process of forced labour. The fourth subchapter is devoted to violations in application of forced labour and their legal consequences. The fourth chapter is devoted to analysis of the practice of legal implementation of forced labour and court judgements. In the fifth chapter “Forced Labour Regulation in Foreign Criminal Laws” the author studies, analyses and compares foreign legislative practice and theory with the Latvian practice and theory. When studying the foreign legislative basis and the practical experience in the sphere of application of forced labour, the author used information acquired and aggregated during exploration of internet sources. The following research methods are used in this Paper: historical, systemic, analysis of documents, analysis of normative acts and publications, as well as unpublished statistical data and internal normative acts of the State Probation Service. The chosen research methods were oriented towards achieving the aim of this study. The Bachelor’s Paper confirms the thesis statement and gives conclusions at the end of the Paper about the issues and tasks of the study, as well as gives suggestions for problem-solving. In order to draw up this Paper, the author used legislation, publications, internet sources, as well as other available foreign legal literature that was helpful in writing the Bachelor’s Paper by getting acquainted with various opinions on the issue of application and execution of forced labour.
Criminal Penalty: Forced Labour
Keywords: Juridiskā zinātne