Atvērta arteriālā vada sastopamība neiznēsātiem jaundzimušajiem Latvijā, Rīgā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā 2022. gadā un pielietotās ārstēšanas analīzē - Zager, Riikka Liisa Annikki (Latvijas Universitāte, 2023)
Atvērtu arteriālu vadu(PDA)bieži novēro priekšlaicīgi dzimušiem bērniem.PDA pirmās izvēles ārstēšanas metodes atšķiras,atkarībā no priekšlaicīgi dzimušā bērna gestācijas vecuma,un pasaulē vēl nav panākta vienprātība par PDA ārstēšanu. PDA var radīt īstermiņa un ilgtermiņa sekas, kas var izraisīt plaušu hipertensiju un iekšējo orgānu hipoperfūziju, tāpēc ir ļoti svarīgi pēc iespējas ātrāk veiksmīgi slēgt PDA ar pirmās izvēles ārstēšanas metodēm. Mērkis: Noskaidrot PDA sastopamību priekšlaicīgi dzimušiem bērniem Latvijā 2022. Metodes un Materiāls: Izmantojot pasaules datu bāzi,tika izveidots kohorta retrospektīvs pētījums: Vermont Oxford Network sadarbībā ar Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu,lai noskaidrotu PDA sastopamību priekšlaicīgi dzimušiem bērniem,kuriem 2022.Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā diagnosticēta persistējošā PDA.Pacientu dati tika iegūti no VON datubāzes, kas bija jau apstrādāti un anonimizēti dati.Dati šim pētījumam tika vākti arī no VON, lai noskaidrotu,kādas pirmās izvēles ārstēšanas metodes pastāvīgās PDA gadījumā saņēma Latvijas priekšlaicīgi dzimušie bērni, kuri piedzima ar ļoti mazu dzimšanas svaru (VLBW),kas svēra no 501 līdz 1500 gramiem, atkarībā no to gestācijas vecuma. Rezultāti: Noskaidrots, ka no 85 Latvijā dzimušajiem pacientiem ar ļoti mazu svaru 2022.PDA tika diagnosticēts priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem,kas bija nonākuši NICU, kopumā 23 gadījumos no visiem 85 NICU nonākušajiem pacientiem ar ļoti mazu svaru.Tika konstatēts, ka saslimstība ar PDA priekšlaicīgi dzimušiem bērniem Latvijā 2022. gadā bija 0,2706 uz 85 no kopējā VLBW priekšlaicīgi dzimušo skaita. Tika konstatēts, ka visiem VLBW priekšlaicīgi dzimušajiem pacientiem, kuriem diagnosticēta PDA neatkarīgi no GA, pirmās izvēles ārstēšanas biežums bija paracetamols 21,18%,ibuprofēns17,76% un intervences katetrizācija PDA slēgšanai1,18%.Tika veikts chi-kvadrāta tests,lai salīdzinātu trīs dažādu pirmās izvēles ārstēšanas metožu kopējo biežumu. Chi-kvadrāta tests konstatēja, ka kopējais izlases lielums n=34, brīvības pakāpes df=2, chi-kvadrāts x^2=16,765,būtiska p vērtība=0,00(p vērtība<0,05)Secinājumi:Noskaidrots,ka Latvijā 2022.priekšlaicīgi dzimušu bērnu ar VLBW PDA ārstēšanai izvēlēto pirmās izvēles ārstēšanas metožu biežums ir vairāk konservatīvs nekā invazīvs, un paracetamols ir galvenais izvēles medikaments.Tas atbilst mainīgajai ārstēšanas pieejai priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem visā pasaulē. Starp gestācijas vecumu tika konstatēts, ka noteiktas metodes,kas izvēlētas kā pirmās izvēles metodes pastāvīgas PDA ārstēšanai,ir nozīmīgas,tomēr šajā pētījumā nevarēja secināt, kuras pirmās izvēles ārstēšanas metodes pastāvīgas PDA slēgšanai konkrētā GA kategorijā būtu vadošās izvēles metodes, kā tas ir pierādīts dilemmā par vienprātības panākšanu attiecībā uz ārstēšanu visā pasaulē.Tika konstatēts,ka PDA sastopamība priekšlaicīgi dzimušiem bērniem Latvijā 2022 ir salīdzināma ar PDA sastopamības rādītājiem priekšlaicīgi dzimušiem bērniem visā pasaulē.

Patent Ductus Arteriosus (PDA) is often seen in premature infants. First-line treatment methods for PDA vary among gestational age of the premature infant and a worldwide treatment consensus of PDA has yet to be achieved. Short-term and long-term consequences can arise due to the persistent PDA leading to pulmonary hypertension and hypoperfusion of the internal organs therefore it is of great importance to successfully close the PDA with first-line treatment methods as soon as possible. Aim: To find the PDA incidence rate in preterm infants in Latvia in 2022 Methods and Materials: A cohort retrospective study was created by using the global database: Vermont Oxford Network in conjunction with Bernu Kliniska Universitates Slimnica; to find the PDA incidence rate of preterm infant patients diagnosed in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) in the year 2022 for persistent PDA. The health data was collected from the VON database which was already processed and anonymised data. The data was also collected from the VON for this study to find out what first-line treatment methods Latvian premature infants who were born with a very low birth weight (VLBW) weighing between 501-1,500grams received for persistent PDA based on their gestational age. Results: The number of premature infant patients who were diagnosed in the NICU for persistent PDA in Latvia in the year 2022 was found to be a total of 23 cases out of 85 total VLBW patients in the NICU. The incidence rate of PDA in preterm infants in Latvia in 2022 was found to be 0.2706 per 85 of the total VLBW premature population. The frequency of first-line treatments for all VLBW premature patients diagnosed with PDA regardless of GA were found to be for acetaminophen that of 21.18%, for ibuprofen 17.76% and for interventional catheterization for PDA closure 1.18%. A chi-squared test was performed to compare the overall frequencies of the three different first-line treatments used. The chi-squared test found the total sample size n=34, degrees of freedom df=2, chi-squared x^2=16.765, significant p value=0.00 (p value<0.05). Conclusion: The frequencies of first-line treatment methods chosen to treat persistent PDA in premature infants with VLBW were found to be more conservative than invasive in Latvia in the year 2022 with acetaminophen being the leading medication of choice. This is consistent with the changing treatment approach for persistent PDA in premature infants worldwide. Among gestational age, it was found that certain methods chosen for first-line treatment for persistent PDA were significant, however, this study could not conclude which first-line treatment methods to close persistent PDA in a particular GA category would be the leading method of choice as has been shown to be the dilemma on reaching a treatment consensus worldwide. The incidence rate of PDA in preterm infants in Latvia in 2022 was found to be comparable to incidence rates of persistent PDA in premature infants globally.
The incidence of Patent Ductus Arteriosus (PDA) cases in preterm infants in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) of Bernu Kliniska Universitates Slimnica Riga, Latvia in 2022 and possible treatments for this lession
Keywords: Medicīna; PDA; NICU; VLBW; Premature