Noguruma ietekme uz metaforu uztveri un acu kustībām lasīšanas uzdevumos - Jurčinska, Inga (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 36 lapām. Tas satur 13 attēlus, 8 tabulas, 23 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir izpētīt raksturīgās acu kustības un noguruma ietekmi uz metaforu uztveri lasīšanas uzdevumos. Darba uzdevumi: (1) salīdzināt fiksācijas ilgumus un regresiju skaitu 3 lasīšanos uzdevumos ar metaforām; (2) novērtēt teksta izpratni; (3) novērtēt noguruma ietekmi uz acu kustībām lasīšanas uzdevumos. Eksperimentā piedalījās 16 studenti: 14 sievietes un 2 vīrieši ar labu redzi tuvumā; Metode: Uz datora ekrāna tika demonstrēti stimuli ar sarežģītām, vienkāršām un bez metaforām. Acu kustības tika ierakstītas ar iView XTM Hi-Speed iekārtu. Dati tika apstrādāti ar programmu BeGaze un Microsoft Excel palīdzību. Rezultāti: Nav pierādāma būtiska noguruma ietekme uz raksturīgajām acu kustībām lasīšanā; vidējais fiksācijas laiks un regresiju skaits lasīšanas uzdevumos ar metaforām ir individuāls acu kustību raksturlielums; Atslēgas vārdi: acu kustības, lasīšana, metaforas, teksta uztvere, nogurums.

Bachelor work is written in Latvian on 36 pages. It contains 13 figures, 8 tables and 23 references. The aim of the work is to examine characteristics of the eye movements and the effect of fatigue on metaphor comprehension in different reading tasks. The tasks of the work: (1) compare the fixation durations and number of regressions in 3 reading texts with metaphors; (2) evaluate text comprehension; (3) evaluate the effect of fatigue on eye movement parameters. Participants: 16 subjects – 14 females and 2 males with good vision at near. Method: 3 different texts were demonstrated on screen. Eye movements were registered with iView XTM Hi-Speed device. Data were processed with BeGaze and Micrsoft Excel. Results: No significant impact on effect of fatigue in eye movements was found; average fixation time and regressions are individual eye movement parameters in reading tasks with metaphors. Key words: eye movements, reading, metaphor, text comprehension, fatigue.
The effect of fatigue on eye movements and metaphor comprehension in reading
Keywords: Fizika; acu kustības; lasīšana; metaforas; teksta uztvere; nogurums