Mikroalbuminūrija kā 2. tipa cukura diabēta prognostiskais faktors - Čakāne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2010)
TĒMAS AKTUALITĀTE: Pēdējo gadu laikā arvien strauji turpina pieaugt 2.tipa cukura diabēta pacientu skaits visā pasaulē. Cukura diabēts ir hroniska slimība, kam raksturīga ilgstoša hiperglikēmija un ilgtermiņā progresējošs vairāku orgānu bojājums. Mikrovaskulārās un makrovaskulārās komplikācijas ir biežākais 2. tipa cukura diabēta pacientu nāves iemesls visā pasaulē. PĒTĪJUMA MĒRĶIS: Novērtēt mikroalbuminūriju kā mikrovaskulāro un makrovaskulāro komplikāciju riska un prognostisko faktoru 2. tipa cukura diabēta pacientiem. METODES UN MATERIĀLI: Pētījumā tika iekļauti 53 2. tipa cukura diabēta pacienti. Nepieciešamie dati tika iegūti no pacientu ambulatorajām kartiņām ģimenes ārstu prakses vietā. Pētījumā tika izmantoti dati par pacientu dzimumu, vecumu, antropometriskajiem rādītājiem, slimības ilgumu, blakus slimībām, asinsspiedienu, asins bioķīmiskiem izmeklējumiem (glikozes koncentrācija, HbA1c, C-peptīds, kreatinīns, lipīdu frakcijas) un albumīna koncentrāciju urīnā. Iegūtie dati tika apstrādāti 17.0 versijas SPSS un MsExcell operētājprogrammās. Tika izmantota aprakstošā statistika, noteikti Pearson un Spearman`s koeficienti, kā arī izveidotas regresijas līknes. REZULTĀTI: Pētījumā iekļauto pacientu vidējais vecums bija 60,83 ±10,89 gadi. Pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu tika novērota slimības ilguma saistība ar paaugstinātu glikozes koncentrāciju asinīs tukšā dūšā(p=0,014), ar samazinātu ABL holesterīna koncentrāciju(p=0,045); saistību starp GFĀ izmaiņām un ABL holesterīna koncentrācijas izmaiņām asinīs(p=0,04); saistību starp paaugstinātu svaru un albumīna koncentrāciju urīnā (p=0,02), paaugstināta ĶMI saistību ar albumīna koncentrāciju urīnā (r=0,230, p=0,049); saistību starp makrovaskulārajām komplikācijām un paaugstinātu glikozes koncentrāciju asinīs(p=0,011), un paaugstinātu HbA1C koncentrāciju asinīs(p=0,025); saistību starp mikrovaskulārajām un makrovaskulārajām komplikācijām (p=0,026); un makrovaskulāro komplikāciju saistība ar albumīna koncentrāciju urīnā(p=0,004). SECINĀJUMI: Ne tikai mikroalbuminūrija, bet arī ABL koncentrācija asinīs ir prognostiskais un riska faktors mikrovaskulāro un makrovaskulāro komplikāciju attīstībai 2. tipa cukura diabēta pacientiem.

BACKGROUND: The 2 type diabetes mellitus has become a global problem in recent years. Diabetes mellitus is a metabolic disorder characterized by chronic hyperglycemia and long-term progressive multiple organ failure. Microvascular and macrovascular complications are the most common cause of death worldwide in patients with 2 type diabetes mellitus. THE AIM OF STUDY: Assess microalbuminuria as a risk or a prognostic factor to the microvascular and macrovascular complications in 2 type diabetes mellitus patients. METHODS AND MATERIALS: There were 53 2 type diabetes mellitus patients included in the study. Data were obtained from outpatient cards in family physician practice location. Data on patients' gender, age, anthropometric indices, disease duration, other morbid, blood pressure, biochemical blood tests (glucose concentration, HbA1c, C-peptide, creatinine, lipid fractions) and urine albumin were used for the study. The obtained data were processed in SPSS version 17.0 and programs MsExcel. There were descriptive statistics, Pearson and Speraman`s correlations used and a regression curves created. RESULTS: The study included patients with a mean age of 60,83 ±10,89 years. Data analysis showed a statistically significant correlation between duration of the disease of 2 type diabetes mellitus and elevated plasma glucose level(p=0,014) correlation with low HDL level(p=0,045), the correlation between changes of GFR and HDL level(p=0,04), the correlation between elevated weight and urine albumin level (p=0,02), changes in BMI correlation with urine albumin level(p=0,049), the correlation between macrovascular complications and elevated plasma glucose level(p=0,011) and elevated HbA1c level(p=0,025), the correlation between microvascular and macrovascular complications(p=0,026), and correlation between macrovascular complications urine albumin level(p=0,004). CONCLUSION: Both microalbuminuria as well as HDL level in serum are prognostic factors for microvascular and macrovascular complication development in patients of 2 type diabetes mellitus.
Microalbuminuria as a prognostic factor on 2. type diabetes mellitus
Keywords: Medicīna