Briļļu atgriešanas iemesli Latvijā - Solima, Dana (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 37 lapaspusēm. Tas satur 22 attēlus, 2 tabulas, 1 pielikumus un 51 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija izvērtēt brilles atgriešanās iemeslus Latvijā. Pētījumā tika analizēti dati par 964 briļļu atgriešanas gadījumiem. Rezultāti parādīja, ka visbiežākais atgriešanas iemesls bija "Receptes nepanesamība”. Starp dažādiem lēcu dizaina tipiem pastāv statistiski būtiska atšķirība briļļu atgriešanas biežumā un augstākais atgriešanas procents starp visiem lēcu dizaina tipiem ir ofisa lēcām. Lielākais brilles atgriešanas procents ir pie augstākās ametropijas pakāpes un miopijas sfēriskas korekcija gadījuma brilles atgriešanas procents ir lielāks nekā hipermetropijas. Pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības atgriešanas biežumā starp dažādām aditīva lieluma kategorijām, bet starp dažādam astigmātisma korekcijas lieluma grupām nav novērota statistiski nozīmīga atšķirība.

The work is written in the Latvian language on 37 pages. It contains 22 images, 2 table, 1 appendix, and 51 references to literature sources. The purpose of the work was to evaluate the reasons for the return of glasses in Latvia. The study analyzed data from 964 cases of spectacle returns. The results showed that the most common reason for returns was "Intolerance to prescription." There is a statistically significant difference in the frequency of spectacle returns among different lens design types, and office lenses have the highest return percentage among all lens design types. The highest percentage of glasses return is at the highest degree of ametropia and the percentage of glasses returned in the case of spherical correction of myopia is higher than that of hypermetropia. There are statistically significant differences in the frequency of returns between the different additive power categories, but no statistically significant difference between the different astigmatism correction.
Reasons for the Return of Spectacles in Latvia
Keywords: Klīniskā optometrija; brilles; briļļu atgriešanas iemesli; receptes nepanesamība; monofokālās lēcas; multifokālās lēcas