Subjektīvo un objektīvo akomodācijas novērtēšanas metožu rezultātu salīdzinājums - Štokmane, Vita (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 66 lapaspusēm, kuru skaitā ir 22 attēli, 11 tabulas un 58 literatūras atsauces. Pētījuma mērķis: salīdzināt subjektīvo un objektīvo akomodācijas novērtēšanas metožu rezultātus. Metode: refrakcijas korekcijas, pozitīvo un negatīvo akomodācijas rezervju un akomodācijas viegluma mērījumi tika veikti 12 emetropiem pētījuma dalībniekiem. Akomodācijas testi veikti gan binokulāros, gan arī monokulāros apstākļos. Secinājumi: ar objektīvo metodi iegūtie rezultāti ir salīdzināmi ar subjektīvo, klīnisko metožu rezultātiem un sniedz vēl papildus informāciju arī par akomodācijas atbildes dinamisko komponenti.

Master thesis is written in Latvian on 66 pages and contains 22 images, 11 tables and 58 reference sources. Aim: to compare the subjective and objective accommodation evaluation results. Method: the measurements of the refraction correction, positive and negative relative accommodation were obtained for 12 emmetropic subjects. The accommodation tests were performed under binocular and monocular conditions. Conclusions: the results obtained with the objective methods are comparable to the results of the subjective, clinical methods and provide additional information on the dynamic component of the accommodation response.
The comparison of the subjective and objective accommodation evaluation results
Keywords: Fizika; akomodācija; subjektīvie un objektīvie akomodācijas mērījumi; akomodācijas mikrofluktuācijas; Power Ref