Individuālās un kolektīvās sankcijas kā reakcija starptautisko publisko tiesību pārkāpumiem: klasifikācija un problēmjautājumi - Daugavvanaga-Vanaga, Paula Marta (Latvijas Universitāte, 2024)
Starptautiskās publiskās tiesības balstās uz tādu sistēmas pamatprincipu kā valstu suverenitātes principu. Ja valstis ir neatkarīgas un ir brīvas piekrist tikai tādām juridiskām saistībām, kādas tām pašām liekas pieņemamas un izdevīgas, tad kā nostiprināt starptautisko publisko tiesību sistēmu par tādu, kurā pastāv efektīvi līdzekļi, lai valstis savu suverenitāti neizmantotu pretēji starptautiskajām vērtībām? Bakalaura darba mērķis ir atbildēt uz šādu jautājumu – kādus starptautisko publisko tiesību līdzekļus iekļauj termins “sankcija”, kāda ir šo līdzekļu klasifikācija un kā tie savā starpā ir saistīti? Darba uzdevumi: analizēt dažādo sankciju veidu iedalījumu doktrīnas avotos, praksē un to kopējos problēmjautājumus; vērtēt inadimplenti non est adimplendum un retorsijas kā vienus no iespējamajiem veidiem; analizēt pretpasākumus kā vienu no veidiem; analizēt starptautisko organizāciju visu veidu kolektīvu reakciju uz pārkāpumiem; analizēt individuālās jeb mērķētās sankcijas.

International public law is based on the basic principle of the system, such as the principle of state sovereignty. If states are independent and are free to agree only to such legal obligations as they find acceptable and beneficial to them, then how to strengthen the international public law system as one in which effective means exist so that states do not use their sovereignty contrary to international values? The aim of the bachelor's thesis is to answer the following question - what means of international public law does the term "sanction" include, what is the classification of these means and how are they related to each other? Tasks: analyze the classification of different types of sanctions in doctrinal sources, practice and their common problematic issues; evaluate inadimplenti non est adimplendum and retortions as one of the possible ways; analyze countermeasures as one way; analyze all types of collective response of international organizations to violations; analyze individual or targeted sanctions.
Individual and collective sanctions as a reaction to public international law violations: classification and problems
Keywords: Juridiskā zinātne; sankcijas; pretpasākumi; retorsijas; starptautisko tiesību pārkāpumi