Dažādu iesaistīto pušu izpratne par dzīves kvalitātes nodrošināšanu grupu māju (dzīvokļu) pakalpojumos Rīgā - Stulpe, Inese (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba tēma ir “Dažādu iesaistīto pušu izpratne par dzīves kvalitātes nodrošināšanu grupu māju (dzīvokļu) pakalpojumos Rīgā”. Darba mērķis ir izpētīt dažādu iesaistīto pušu skatījumu uz dzīves kvalitātes nodrošināšanu grupu mājās (dzīvokļos) pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Darba teorētisko bāzi veido dzīves kvalitātes modelis, ko izstrādājuši dzīves kvalitātes pētnieki Roberts Šaloks (Robert A.Schalock) un Migels Anhels Verdugo (Miguel Angel Verdugo). Empīriskajā izpētē tika izmantotas daļēji strukturētas intervijas, kurās piedalījās 17 respondenti no trīs grupu mājām (dzīvokļiem). Pētījuma rezultāti atklāj, ka grupu mājās (dzīvokļos) saskaņā ar dzīves kvalitātes modeli tiek aptverti visi galvenie domēni, tomēr attiecībā pret katru no domēniem netiek sasniegti vienlīdz līdzīgi rezultāti. Pakalpojums ir vērsts uz pakalpojuma saņēmēju personīgo attīstību, kur individuālā atbalsta nodrošināšana ir pakalpojuma galvenais fokuss. Starp pakalpojuma sniedzējiem ir vērojama atšķirīga iesaiste pakalpojuma saņēmēju prasmju attīstīšanā un pilnveidošanā, kā arī nevienāda izpratne par to, līdz kādam vecumam personai ar garīga rakstura traucējumiem ir piemērots grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums. Atslēgas vārdi: grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums, pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem, dzīves kvalitāte, Roberts Šaloks.

The topic of the master’s thesis is “Understanding of different stakeholders on ensuring the quality of life in group house (apartment) services in Riga”. The aim of the thesis is to perform research on the viewpoint of various involved stakeholders on ensuring quality of life in group houses (apartments) for adult persons with mental disorders. The theoretical basis of the thesis is built upon a quality-of-life model, developed by quality-of-life researchers Robert A. Schalock and Miguel Angel Verdugo. Semi-structured interviews with 17 respondents from three group houses (apartments) were employed in the research. The findings of the research show that the main domains concerned with the model of quality of life are covered; however, equal results are not achieved for each domain. The service is orientated towards the individual development of the service users, where the main focus of the service is to ensure the support of individuals. There is a different level of involvement among service providers in developing and improving the skills of the service users, as well as a different level of understanding of the age at which a person with mental disorders is suitable for a group house (apartment) service. Keywords: group house (apartment) service, adult persons with mental disorders, quality of life, Robert A. Schalock.
Understanding of different stakeholders on ensuring the quality of life in group house (apartment) services in Riga
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums; pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem; dzīves kvalitāte; Roberts Šaloks