LMT, BITE un TELE2 ziņojumi un vizuālie kodi 2009. gada TV reklāmās - Bērziņš, Krists (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs „LMT, BITE un TELE2 ziņojumi un vizuālie kodi 2009. gada TV reklāmās” tika izstrādāts, lai salīdzinātu kopīgo un atšķirīgo mobilo sakaru televīzijas reklāmas vēstījumos. Ekonomiskās lejupslīdes rezultātā, saasinoties konkurencei mobilo sakaru tirgū, kā arī sabiedrībā dominējot prasībai pēc racionālāka piedāvājuma, ierasti dažādās mērķauditorijas saplūst, līdz ar to izraisot izmaiņas uzņēmumu komunikācijā ar auditoriju. Minētā iemesla dēļ ir lietderīgi izpētīt, kādus reklāmas vēstījumus izmantoja mobilo sakaru operatori 2009. gada komunikācijā ar auditoriju. Lai sasniegtu darbā izvirzīto mērķi, darba teorētiskajā daļā tika aplūkota teorija par mārketinga komunikāciju, mārketingu krīzes apstākļos, reklāmas vēstījumu, televīzijas reklāmu un semiotiku. Savukārt, darba metodoloģijā tika ietverta semiotikas analīze un dziļās intervijas. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka, ekonomiskās situācijas izmaiņu un pieaugošās konkurences rezultātā, mērķauditorijas bija saplūdušas un reklāmās dominēja racionāli vēstījumi, tomēr to saturs un forma bija dažāda. Darbu veido piecas teorētiskās nodaļas, kā arī metodoloģija un pētnieciskā daļa. Pētījuma rezultāti ir apkopoti darba noslēguma secinājumos.

Bachelor paper „Messages and visual codes in TELE2, LMT and BITE 2009 TV commercials” was created to compare advertising messages of mobile telecommunication companies. Great competition in mobile telecommunication market and rather dominant request for the most rational offer in society has caused changes in companies’ communication with audience, so, that is why it is useful to discover, what kind of advertising messages mobile telecommunication companies used in 2009 communication with audience. The theoretical part of the paper consists of theory about marketing communication, marketing during crisis, advertising message, TV commercials and semiotics. In methodology there has been inspected semiotic analysis and in-depth interview. At the end of the research it was concluded, that dominant message in 2009 mobile telecommunication companies’ advertising communication was rational, but it differ in content and form. In the paper there is five theoretical chapter, as well as methodology and empirical part. The results of the research are summarized in final conclusions.
Messages and visual codes in TELE2, LMT and BITE 2009 TV commercials
Keywords: Komunikācijas zinātne