Progresīvo briļļu lēcu lietotāju pierašanas nosacījumi - Daugello, Ilze (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 43 lapaspusēm, satur 7 tabulas, 4 attēlus, 1 pielikumu un 38 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir izvērtēt dalībnieku pierašanu pie progresīvajām briļļu lēcām. Pētījumā piedalījās 6 dalībnieki. Visiem dalībniekiem tika novērtēts temperaments, ievākta anamnēze, noteikta subjektīvā un objektīvā korekcija, aditīvs, konverģence, stereoredze, forijas, fūzijas rezerves tuvumā un tālumā, verģences vieglums. Dalībniekiem tika izrakstītas viena dizaina lēcas, lai izslēgtu dažādo lēcu dizainu ietekmi uz pierašanu. 1 mēnesi pēc briļļu lietošanas 4 dalībnieki pie tām pierada, 2 dalībnieki – nepierada. Svarīgi nosacījumi, lai pierastu pie pirmreizējas progresīvās korekcijas, ir pastāvīga briļļu lietošana un briļļu atbilstība pacientu vēlmēm. Nenovēroja verģences un temperamenta ietekmi uz pierašanu pie progresīvajām brillēm.

The Master work is written in Latvian on 43 pages, it contains 7 tables, 4 ilustrations, 1 appendix and 38 references. The aim of the work is to evaluate the participant`s adaptation to progressive spectacle lenses. There were six participants. Temperament, anamnesis, subjective and objective correction, near addition, convergence, stereovision, phorias, fusion reserves at near and far, and vergence facility were assessed. Participants were prescribed lenses of the same design to avoid the effect of different lens designs on adaptation. After one month of wearing the new glasses, four participants got used to them, but two participants did not get used to them. Important conditions to adapt to the first progressive correction are the regular use of glasses and the compliance of the glasses with the patient's wishes. No effect of vergence responses or temperament on adaptation was observed.
Adaptation Conditions of Progressive Spectacle Lens Users
Keywords: Fizika; progresīvās briļļu lēcas; pierašana; verģence; fūzijas rezerves; temperaments