Jaunās strāvas kustība 19.gs. deviņdesmitajos gados: dalībnieka sociālpolitiskais portrets - Bērziņš, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2020)
Šī bakalaura darba centrā atrodas Jaunās strāvas kustība un tās dalībnieki, kuri savu darbību izvērsa 19.gs. deviņdesmitajos gados. Jaunā strāva Latvijas vēsturē bijis nozīmīgs, pietiekami pētīts un atšķirīgi vērtēts posms. Bakalaura darba mērķis ir iepazīties ar jaunstrāvnieku uzskatiem politiskos un sociālos jautājumos caur to sabiedrisko darbību publicistikā un jautājumu izskaidrošanas vakaros. Jaunā strāva bija latviešu inteliģences grupa, kuras sastāvā ietilpa vairāk nekā simts strādnieki un studenti. Jaunstrāvnieki savu darbību izvērsa gan vienā no tobrīd populārākajiem dienas laikrakstiem “Dienas Lapa”, gan arī nodarbojās ar klātienes propagandu un aģitāciju strādnieku biedrību organizētos jautājumu vakaros, dažādos pašizglītības pulciņos un citur. Jaunstrāvniekiem būtiski šķita starp strādniekiem un citām sabiedrības grupām izplatīt no Rietumeiropas aizgūtas jaunas idejas un strāvas mākslas, politikas, ekonomikas, filozofijas un dažādos sociālas dabas jautājumos.

The central object of this bachelor thesis is the New Current movement and its members, who acted in eighteen – nineties. The New Current movement has been significant, sufficiently studied and controversial topic in Latvian history. The purpose of the bachelor thesis is to get familiar with the political and social views of The New Current movement members through their social activities in journalism and evenings of explaining questions. The New Current was Latvian intellectual group, that had more than hundred members – students and workers. The members of the New Current expended their activities in one of the most popular daily newspaper “Dienas Lapa” and engaged in face to face propaganda and agitation in evenings of explaining questions, self – education group etc. It was vitally important for the movement members to spread new ideas and concepts from Western Europe to workers and other different groups of society. These ideas and concepts referred to political, philosophical, cultural and social issues.
The New Current movement in eighteen-nineties: social portrait of a member
Keywords: Vēsture; Jaunā strāva; kustības dalībnieks; dienas laikraksts "Dienas Lapa"; sabiedriskie un politiskie uzskati