Noslieces uz risku un impulsivitātes saistība ar traumatismu ugunsdzēsējiem-glābējiem - Smirnova, Inga (Latvijas Universitāte, 2006)
Rezumējums Pētījuma mērķis bija noskaidrot, pirmkārt, kādas ir atšķirības starp noslieci uz risku un impulsivitāti ugunsdzēsējiem- glābējiem ar dažāda smaguma traumu pieredzi, kā arī kādas ir sakarības starp noslieci uz risku un impulsivitāti ugunsdzēsējiem- glābējiem ar dažāda smaguma traumu pieredzi un vai šīs saistības atšķiras. Otrkārt, kādas ir atšķirības noslieces uz risku un impulsivitātes apakšskalās ugunsdzēsējiem- glābējiem Ātras reaģēšanas brigādē un Ierindas brigādē. Pētījumā piedalījās vīrieši visi ugunsdzēsēji- glābēji kas tika sadalīti četrās apakšgrupās: “bez traumām” (n=57) ,“ar vieglām traumām” (n=35), “ar vidējām traumām” (n=18) un “ar smagām traumām” (n=10). Ceturtajam pētījumā jautājumam pētāmā grupa tika sadalīta divās apakšgrupās: “Ātras reaģēšanas brigāde” (n=46) un “Ierindas brigāde” (n=74). Lai atbildētu uz pētījumā izvirzītājiem jautājumiem tika izmantoti divi testi: Barata impulsivitātes skala (BIS-11) un Aizenka impulsivitātes aptaujas (EIS) “Noslieces uz risku” apakšskala. Papildus tika veikta aptauja, kurā tika iekļauti jautājumi par traumām, kā arī biogrāfiskie dati. Rezultātu aprēķināšanai tika izmantots Fišera kritērijs, Spirmena korelācijas koeficients, z- kritērijs. Analizējot pētījumā iegūtos rezultātus, tika secināts, ka: 1. Ugunsdzēsēju glābēju grupām ar dažādām smaguma traumām nav atklāta statistiski nozīmīgas atšķirības starp impulsivitātes rādītājiem, bet bija atklāta statistiski nozīmīga atšķirība starp noslieces uz risku rādītājiem; 2.Ugunsdzēsēju- glābēju Ugunsdzēsēju- glābēju grupā ar vieglām traumām ir atklāta statistiski nozīmīga pozitīva saikne starp Noslieci uz risku un Motoro impulsivitāti un Kopējo impulsivitāti, kā arī grupā bez traumām eksistē statistiski nozīmīga pozitīva saikne starp Noslieci uz risku un Motoro impulsivitāti; 3.Ātras reaģēšanas brigādes un Ierindas brigādes ugunsdzēsēju- glābēju grupās nav atklāta statistiski nozīmīgas atšķirības starp impulsivitātes skalām, bet ir statistiski nozīmīgas atšķirības starp noslieces uz risku rādītājiem; 4.Ierindas brigādes izlasē pastāv pozitīvas statistiski nozīmīgas saistības starp Noslieci uz risku un visiem impulsivitātes rādītājiem; 5.Ātras reaģēšanas brigādes izlasē bija konstatēta pozitīva statistiski nozīmīga saistība starp Noslieci uz risku un Motorās impulsivitātes rādītāju. Atslēgas vārdi: nosliece uz risku, impulsivitāte, traumatisms.

The aim of the research is to find out what are the differences speaking about risk- taking and impulsivity for fireman- rescuers with different experience of injuries and whether these connections differ. Secondly, what are the differences in risk- taking and impulsivity for firemen- rescuers in an emergency brigade and ion ordinary brigade. Male firemen took part in the research- rescuers, which were divided into four different sub-categories “without injuries” (n=57), “with small injuries” (n=35), “with medium injuries” (n=18), “with hard injuries” (n=10). The group was divided into two sub-groups. “Emergency brigade” (n=46) and “Ordinary brigade” (n=74). To answer the question of research there were two tests used. Barratt impulsivity scale (BIS-11) and Eysenck impulsivity questionnaire (EIS) ‘Risk taking’ sub- scale. There was additional questionnaire performed where questions about injuries were included as well as biography data. To sum up the results, Fisher criteria, Spearman correlation coefficient and Z-criteria were used. Analazing the gained results we came to the following conclusions: 1.Firemen- rescuer groups with different degrees of injuries do not show the statistically open difference between the indicators of Impulsivity, but there was statistically important difference between the indicators of Risk- taking; 2.Firemen- rescuer groups with small injuries has open and statistically important positive connection between the Risk- taking and Motor impulsivity and Common impulsivity and in the group without injuries there exists statistically important positive connection between Risk- taking and all the Impulsivity indicators; 3.Firemen- rescuers of Emergency brigades and Ordinary brigades have no open statistically important difference between Impulsivity scales, but there is statistically important difference between the Risk- taking indicators; 4.In Ordinary brigade there is positive statistically important connection between the Risk- taking and all Impulsivity indicators; 5.In the Emergency brigade there was statistically important connection between Risk- taking and Motor impulsivity indicators. Key words: risk- taking, impulsivity,injury.
Risk-taking Impulsivity and Injuries of Fireman-rescuers
Keywords: Psiholoģija